Sjællandsk gods allierer sig med vindmøllekæmpe om Power-to-X-anlæg

Kragerup Gods’ overskydende vindmøllestrøm skal omdannes til brint gennem et power-to-x-anlæg. Det skal et samarbejde med mølleproducenten Siemens Gamesa gøre muligt, hvor godsforvalter forventer et færdigt anlæg ved udgangen af 2023.
Foto: PR/Kragerup Gods
Foto: PR/Kragerup Gods

I fremtiden skal det være slut med at lade vindmøllerne stå stille på Kragerup Gods.

Det sjællandske gods råder over seks vindmøller, der til tider ikke drejer rundt, da elnettet ikke kan rumme al den energi, som den grønne energikilde producerer.

”Selvom vi bliver præmieret for at lade dem stå stille, når elnettet ikke kan følge med, så er det grotesk, at man ikke kan udnytte den energi, der er til rådighed,” lyder det fra godsforvalter Olav Ditlevsen.

Derfor har Kragerup Gods nu indgået et samarbejde med den internationale vindmølleproducent Siemens Gamesa vedrørende et brintanlæg (power-to-x-anlæg), der skal tjene som et forsøgsanlæg på godsets grund.

Ved hjælp af elektrolyse, vand og strøm skal den overskydende vindmøllestrøm derved omdannes til brint, der efterfølgende kan sælges videre - blandt andet som brændstof til køretøjer, der kører på brint.

Håbet er, at anlægget kan stå klar ved udgangen af 2023.

”Vi håber på, at anlægget bliver en af de første, som udnytter overskudsstrøm. Så når elnettet ikke kan aftage det, bliver energien stadig benyttet,” siger Olav Ditlevsen om anlægget, der vil producere mellem 5-7 megawatt.

Det er ikke Siemens Gamesas første brintanlæg på dansk grund. I Brande har vindmøllekoncernen haft et pilotprojekt i gang med en enkelt 3 MW-vindmølle, hvor de i november 2021 kunne levere den første brint fra den lokale vindmølle til sin partner Everfuel.

Ifølge Olav Ditlevsen er der tale om en investering, der vil løbe op i et stort millionbeløb, men mere specifik ønsker godsforvalteren ikke at være.

I sin spæde start

Den 9. august indsendte Siemens Gamesa en anmodning om at etablere anlægget, hvis projektområde strækker sig udover 11.000 m2 af godsets areal.

To dage senere gav Kalundborg Kommunes Miljø- og Teknikudvalg grønt lys for at ”igangsætte planlægningen for brintanlægget”.

Dertil er projektet i sin spæde start, og der er stadig ubekendte faktorer, der skal gå op i en højere enhed, hvis tidsplanen skal følges.

”Det er planen, at anlægget skal stå klart ved udgangen af 2023, men meget kan ske endnu. Ligesom alle andre er vi præget af udfordringer med at få leveret materialer og komponenter blandt andet,” siger Olav Ditlevsen.

Der er heller ikke fundet nogen aftagere til brinten endnu, men dette er Olav Ditlevsen ikke urolig for.

”Det skal nok lykkes. Især lige nu, hvor hele verdenssituationen er, som den er, hvor alle leder efter alternative energikilder som følge af krigen i Ukraine.”

Forretningsmodellen er på plads, men Olav Ditlevsen ønsker ikke for nuværende at tale dybere ned i denne grundet projektets spæde alder.

Ifølge Siemens ansøgning vil anlægget have en forventet anvendelsesperiode på 13-15 år.

AgriWatch har forsøgt at få en kommentar fra Siemens Gamesa om projektet og fremtidige ambitioner, men vindmølleproducenten er ikke vendt tilbage før artiklens deadline.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også