AgriWatch

Mistanke om udbrud af frygtet sygdom i vigtigt tysk svineområde

Midt i svinetæt område i Nordvesttyskland undersøger myndighederne nu et muligt udbrud af afrikansk svinepest i en besætning, beretter tyske medier.

Danmark har forsøgt at begrænse risikoen for at få ASF til landet ved at opføre et hegn mod vildsvin på grænsen til Tyskland. | Foto: Peter Hove Olesen

Fredag aften undersøger de tyske myndigheder en mistanke om et udbrud af den frygtede svinesygdom ASF, afrikansk svinepest, på en ejendom i den nordvesttyske by Emsbüren.

Dermed er der begrundet mistanke om, at svinesygdommen, der har hærget såvel Europa og Asien de seneste år, igen er rykket tættere på Danmark - og samtidig også er rykket endog meget nær et af Tysklands absolut mest svinetætte områder. Det skriver branchemediet Topagrar, der henviser til, at delstatsregeringen i Niedersachsen har annonceret mistanken.

Emsbüren ligger i Elmsland, nord for Dortmund og Münster i det nordvestlige Tysland. Kun omtrent 70 km derfra ligger Danish Crowns tyske svineslagteri i Essen. Her slagter koncernen omkring 3 mio. grise årligt.

Det mistænkte udbrud er kun ti kilometer fra delstatsgrænsen fra Niedersachsen til Nordrhrein-Westfalen, der er Tysklands kraftcenter for svineproduktion. Her ligger både hovedkontoret for Tysklands absolut største svineslagteri, det privatejede Tönnies, samt Westfleisch, der er andelsejet, ligesom en væsentlig del af den tyske svineproduktion hører hjemme her.

Samtidig er beliggenheden meget tæt på grænsen til Holland. Ender det med, at de tyske myndigheder bekræfter udbruddet som et tilfælde af ASF, vil det medføre en række zoner med restriktioner for både svinehold, samt transport af grise.

Tyskland blev ramt af afrikansk svinepest i september 2020, da sygdommen blev konstateret i vildsvin i det østlige Tyskland. Siden er fire besætninger blevet ramt og flere tusinde vildsvin er konstateret smittede i et forsøg på at inddæmme smittespredningen.

Allerede den første uge efter første tilfælde, lukkede en række vigtige eksportmarkeder for samhandel med den store tyske slagteriindustri, og trods intenst politisk arbejde, er det ikke lykkedes for de tyske myndigheder at få genåbnet for eksporten via aftaler om regionaliseringer.

De tyske myndigheder, herunder Friedrich Loeffler Instituttet, der står for undersøgelserne af prøverne, forventer at kunne melde ud lørdag, om mistanken om afrikansk svinepest i delstaten kan endeligt bekræftes.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch