Tørt forår skaber dybe panderynker: "Vi holder vejret lige nu"

Manglende nedbør vækker urolige miner hos frøkoncern og forsker, der begge ser de kommende to uger som kritiske. Men ifølge DMI er der ikke tegn på nævneværdige regnskyl i den kommende tid.
Foto: Jens Hartmann
Foto: Jens Hartmann

Efter flere uger uden regn har Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) tegnet hele Danmarkskortet rødt.

Tørkeindekset har gennem de seneste uger bevæget sig op ad, hvor niveauet nu lyder på 9-10, hvilket betyder at der er en høj risiko for tørke. Ifølge DMI har man ikke målt så højt et indeks i maj, siden man begyndte at beregne det i 2005.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Ifølge Jørgen E. Olesen, professor og sektionsleder på Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, er situationen alvorlig.

”De forårssåede afgrøder som vårbyg, hestebønner, lupiner og ærter bliver ramt, for de har ikke rødderne langt nede i jorden, så de er truet på at blive fanget af vandmangel,” siger professoren til AgriWatch og fortsætter:

”Om 14 dage kan man sige meget mere om, hvor slemt det bliver, men intet tyder på, at der kommer regn, så man kan godt begynde at blive bekymret.”

Hos frøkoncernen DLF holder man skarpt øje med vejrudsigterne, der selvsagt har stor indflydelse på avlernes høst.

Det knastørre vejr har dog ikke haft nogen konsekvenser for selskabet endnu, men det er yderst nødvendigt med vand inden for de næste 14 dage, lyder det fra frøkoncernens kommunikationschef Stig Oddershede.

”Rytmen i frøafgrøderne er, at de først rigtig får brug for vand, når de skal til at lave stængler. Den proces kommer her i midt maj. Til den tid skal der være vand til rådighed for, at afgrøderne udvikler sig,” siger Stig Oddershede og fortsætter:

”Vi holder vejret lige nu og håber på, at der kommer noget inden for de næste par uger. Hvis der gør det, kan vi godt få en hæderlig høst stadigvæk.”

Ingen tegn på regn

Men selvom DLF krydser fingre for vådere vejr, så tegner det ikke til at komme.

Ifølge DMI månedsprognose, der opdateres hver uge, vil der i de kommende tre uger komme regn under det normale niveau. Prognose skal tages med et gran salt, men ser man frem mod den næste uge, er det også småt med regn.

”I den kommende uge er forventningen, at der vil falde mellem 1 og 10 mm regn. Det forslår som en skrædder i helvede i forhold til normalen,” siger Mette Zhang, meteorolog hos DMI, til AgriWatch.

I skrivende stund lyder tørkeindekset på 9,7, men normalvis ligger tallet på 4,5 i maj, viser data fra DMI. Skulle dagens indeks ned på et normalt niveau vil det kræve 52 mm nedbør.

Det tørre forår er ikke udslagsgivende for, hvordan vejret vil tage sig ud over sommeren. Inden tørken i 2018 ramte i juni og juli, lå tørkeindekset for maj under normalen på 4,5.

Ny virkelighed

Selvom forårsvejret aldrig er blevet målt til at værre mere tørt end nu, og udsigterne til regn synes lange, så bliver det langt fra sidste gang, at det danske klima vil tage sig ud på denne måde.

Ifølge Jørgen E. Olesen er det nuværende vejr ekstraordinært - og så alligevel ikke.

”Hvis vi havde snakket gamle dage, var det her usædvanligt, men vi skal vænne os til, at vi får nogle hyppigere tørkeperioder og langvarige tørker, der muligvis starter tidligere,” siger Jørgen E. Olesen og fortsætter:

”Der er nogle ændringer i vores klima, der fremmer dannelsen af højtryk, og at de bliver liggende. Det har noget med ændringer i temperaturen i Atlanten at gøre.”

Mens det tørre vejrs konsekvenser lurer rundt om hjørnet i Danmark, har tørke raseret i andre dele af verden. I Indien har man oplevet den varmeste april i historien, hvilket har svitset store dele af landets hvedemarker.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også