Fødevarekrise giver jackpot: Pengene vælter ind i kassen hos landbrugets leverandører

Producenter af kunstgødning, pesticider, såsæd og andre produkter til landbruget tjener lige nu milliarder af kroner. Prisen på korn og andre landbrugsråvarer er ekstremt høje, og landmændene er parate til at betale ekstra for at sikre et højt udbytte.
Prisen på korn og andre landbrugsråvarer er rekordhøj. Derfor er landmænd i hele verden parate til at betale ekstra høje priser, når de indkøber kunstgødning, pestcider og såsæd. Det skæpper i kassen hos leverandørerne. | Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Prisen på korn og andre landbrugsråvarer er rekordhøj. Derfor er landmænd i hele verden parate til at betale ekstra høje priser, når de indkøber kunstgødning, pestcider og såsæd. Det skæpper i kassen hos leverandørerne. | Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
LARS ATTRUP

Den globale fødevarekrise får pengene til at vælte ind i kassen hos de store multinationale underleverandører til landbruget.

Prisen på stort set alle typer af landbrugsråvarer er rekordhøj, hvilket betyder, at landmændene er villige til at betale ekstra for blandt andet kunstgødning, pesticider og såsæd, som kan optimere udbytterne på marken.

Det giver jackpot hos giganter som Yara og Syngenta, der leverer gødning, pesticider og såsæd til landmænd over det meste af kloden. Begge selskaber har netop offentliggjort regnskaber, som vidner om, at fødevarekrisen kan forvandles til profit.

Norske Yara har i årets første kvartal mere end fordoblet driftsoverskuddet (ebitda) fra 4,2 mia. kr. til 9,5 mia. kr. I samme periode er omsætningen nærmest eksploderet fra 22 til 42 mia. kr.

Væksten er realiseret på trods af, at Yara, som er en af verdens største producenter af kunstgødning, har holdt en række af sine fabrikker lukket i en del af perioden. I begyndelsen af marts blev koncernens europæiske produktion gearet helt ned til 45 pct. af normalt niveau.

Yara oplyste, at fabrikslukningerne var »nødvendige på grund af udfordrende markedsvilkår.« Koncernen henviste til de rekordhøje naturgaspriser. Naturgas tegner sig for 80 pct. af omkostningerne ved produktion af kunstgødning.

Andre producenter af kunstgødning har med samme begrundelse også haft lukket fabrikker i dele af 2020 og 2021, hvilket potentielt kan forværre fødevarekrisen fordi en mindre produktion af kunstgødning vil reducere den globale produktion af korn og andre afgrøder.

Det fremgår af Yaras regnskab, at selskabets leverancer af gødning på verdensplan er blevet reduceret fra 6,9 til 6,1 mio. tons i årets første kvartal. Alligevel er selskabets omsætning øget med 90 pct., hvilket vidner om en prisstigning uden historisk fortilfælde. Indtjeningsfremgangen på 102 pct. viser, at der også har været råd til at betale gasregningen.

I en kommentar til regnskabet udtaler Yaras topchef Svein Tore Holsether, at selskabets ”forretningsmodel er robust og klarer sig godt - også i omskiftelige tider.” Yara oplyser, at de stigende priser på landbrugsråvarer ”forbedrer landmændenes indtjening og deres efterspørgsel efter inputfaktorer (som gødning, red.) til landbruget.”

Det nyder Syngenta Group også godt af. Koncernen leverer blandt andet sprøjtemidler og såsæd til landbruget og har i dag offentliggjort et kvartalsregnskab, hvor omsætningen er øget 26 pct. til 63 mia. kr., mens driftsindtjeningen er forbedret 25 pct. til 13,5 mia. kr.

Syngenta oplyser, at efterspørgslen har været ekstraordinær høj. Salget af sprøjtemidler er samlet set øget 25 pct. til 30 mia. kr. Væksten har været højest i Sydamerika med 70 pct. fulgt af 43 pct. i Nordamerika og 46 pct. i Kina.

Også Syngenta har været ramt af stærkt stigende omkostninger, men det er godt og vel blevet udlignet af stigende salgspriser. Syngentas salg af såsæd er det seneste kvartal øget 15 pct. til 10 mia. kr.

Væksten i salget til landbruget tilskrives blandt andet, at mange landmænd har hamstret, fordi de frygter, at der vil opstå mangelsituationer eller forsinkelser som følge af flaskehalse i logistikkæderne.

Dansk generaldirektør i FN: Høsten skaber bekymring for en alvorlig situation i 2023

Prischok vil vare adskillige år endnu

Efter eksportstop af korn: EU truer nu Ungarn med brud på traktat

Eksportstop af olie forstærker global fødevarekrise

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Photo: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også