Danske høns smittet med fugleinfluenza

En hobbybesætning på Langeland er ramt af fugleinfluenza. De sidste høner er tirsdag aflivet, men udbruddet forlænger restriktionerne, da smitterisikoen stadig er høj, lyder det fra styrelseschef.
Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

Efter godt halvanden måned uden udbrud, er der endnu engang registreret smitte med fugleinfluenza på en dansk gård.

En hobbybesætning på Langeland med 11 høns fik besøg af Fødevarestyrelsen mandag eftermiddag, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Tirsdag viste prøveresultaterne fra Statens Serum Institut, at besætningen var ramt af den dødelige fugleinfluenza H5N1, og Fødevarestyrelsen har nu aflivet de tilbageværende tre dyr.

”Det er ærgerligt, at vi har et nyt udbrud af fugleinfluenza. Både fjerkræbranchen og hobbyavlere har spurgt os, om de ikke snart må lukke deres dyr ud, men smitterisikoen er stadig høj. Det viser mange fund af døde vilde fugle,” siger Mette Kirkeskov Sie, chef for VeterinærØst, Fødevarestyrelsen.

Danmark havde ellers netop fået status som ”fugleinfluenzafri” af den internationale dyresundhedsorganisation OIE. Det nye udbrud påvirker ikke den situation, da der er tale om et hobbyhold.

For fjerkræejere medfører udbruddet, at de landsdækkende restriktioner kommer til at gælde endnu et stykke tid.

Vinteren over har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde fugle inde eller overdækket for at hindre smitte fra vilde fugle. Mindre hønsegårde og fuglehold er undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre.

Som følge af smitteudbruddet i Tranekær i det nordlige Langeland har Fødevarestyrelsen tirsdag eftermiddag oprettet en 3-kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning ved Tranekær.

I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også