Vækstfonden annoncerer nye og grønne krav for landbruget

Fremover skal landmænd efterleve grønne retningslinjer, hvis de vil låne penge gennem Vækstfonden. De nye krav centrerer sig om klima, kvælstof og biodiversitet.

Der er nye spilleregler for danske landmænd fremover, hvis de vil låne penge af Vækstfonden.

I fremtiden skal landmænd kortlægge sit landbrugs udledninger og definere tre grønne fokusområder, som fonden følger op på årligt, fremgår det af en pressemeddelelse fra Vækstfonden.

”Rigtig mange landbrugere er allerede godt i gang med den grønne omstilling. Vi ser et behov for at understøtte den udvikling ved at implementere disse grønne retningslinjer, som kan hjælpe landbrugerne med at definere og følge op på grønne strategier,” siger Lene Gade Hovmøller, landbrugsdirektør i Vækstfonden, i meddelelsen.

Det kan være strategier som at arbejde med at undgå foderspild, reducere vandforbruget eller energiforbruget i sin produktion eller at arbejde med biodiversitet, eksemplificerer hun.

Emnerne skal omkredse klima, kvælstof og biodiversitet, og formålet med det hele er, at bidrage til at formalisere arbejdet med den bæredygtige omstilling af landbruget.

Efter opfølgningen det første år sættes nye mål til opfyldelse for det kommende år.

Det er en løbende proces at arbejde med målsætninger og tiltag, og det styrker bedriftens kendskab til egne risici og muligheder, fremgår det af meddelelsen.

Udover de nye grønne retningslinjer opdaterer Vækstfonden i samme ombæring også en række af fondens låneprodukter. Det drejer sig om to indsatser.

Vækstfondens ansvarlige låneprodukt kan nu også søges af landbrugsvirksomheder.

Derudover får Vækstfonden 150 mio. kr. via mandatet Grøn Landbrugskapital, der bliver tilført som en udvidet mulighed til Vækstfondens nuværende etableringslån.

For etableringer i selskabsform og med investor vil der fremover være mulighed for en løbetid på 10 år uanset beløbsstørrelse.

For øvrige etableringslån reduceres løbetiden til fem år for beløb over 5,5 mio. kr.

De nye opdateringer skal skabe et solidt økonomisk fundament, som kan understøtte udvikling og innovation i landbruget, lyder det i pressemeddelelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også