Medlemmer gav grønt lys til sjællandsk stor fusion

DLS og Gefion fik som ventet opbakning fra de medlemmerne til at lave stor, fælles sjællandsk landboforening.
Fremover vil såvel rådgivningsvirksomheden på Sjælland hedde VKST, som landboforeningen bag. | Foto: VKST / PR
Fremover vil såvel rådgivningsvirksomheden på Sjælland hedde VKST, som landboforeningen bag. | Foto: VKST / PR

Fremover er det ikke kun rådgivningsvirksomheden, der hedder VKST, men også foreningen bag.

Det er fremtiden, efter at foreningerne Gefion og DLS tirsdag aften på to generalforsamlinger i henholdsvis Sorø og Sakskøbing stemte for at følge bestyrelsernes indstilling til en fusion.

På DLS’ generalforsamling stemte 70 ud af 81 stemmeberettigede medlemmer ja til fusionen, mens 117 ud af 123 stemmeberettigede medlemmer hos Gefion stemte for.

Den nye, fælles forening VKST bliver fremover en af landets største med omkring 1800 aktive landmænd og vil dække et område hele vejen fra Sjællands Odde i Nord til sydspidsen af Lolland - samt fra Skælskør til Greve.

Planen om fusion blev meldt ud til medlemmerne kort efter nytår. Her lød begrundelsen, at ressourcerne i det politiske arbejde kunne bruges bedre, hvis DLS og Gefion gik sammen.

”Det er ikke af nød, at vi vil gå sammen. Vi gør det, fordi vi gerne vil gå så langt på literen som muligt. Og med det, der står forude af politiske udfordringer af vandplaner, klimadagsorden, CAP-reform og andet, skal vi stå sammen for at stå så stærkt som muligt,” forklarede John Nielsen, formand for DLS, da planerne blev offentliggjort.

Også Torben Hansen, formand for VKST lagde vægt på, at man trods sammenlægningen ville holde fast i den lokale forankring, ved blandt andet fortsat at holde to generalforsamlinger.

Den nye forening skal have en bestyrelse på 12 medlemmer, heraf skal de otte vælges fra region Nord eller Sjælland. De sidste fire skal vælges i region Syd, der består af Lolland, Falster og Møn. Der skal altså fortsat holdes to generalforsamlinger, har bestyrelserne lagt op til i fusionspapirerne.

Målt i folkevalgte vil der ske en markant reduktion i forhold til hidtil, hvor DLS’ bestyrelse talte 8 mand, hvorimod Gefion havde 17 medlemmer. Den nye bestyrelse skal stå for ledelsen af rådgivningsvirksomheden VKST, der tæller over 250 ansatte på fire kontorer i området.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også