Landmand dømt for ulovlig arbejdskraft - anker til højesteret

Byretten har dømt en jysk landmand for at have beskæftiget en udenlandsk medarbejder ulovligt. Landmanden har anket dommen.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Den vestjyske landmand Jens Gade fra Struer-egnen er ved retten i Holstebro blevet dømt for brug af ulovlig arbejdskraft og har i den forbindelse fået en bøde på 105.000 kr. for brud på udlændingeloven. Landmanden er uenig i dommen og har anket byrettens dom til landsretten.

Det skriver Fagbladet 3F med henvisning til en dom fra retten.

Ifølge byrettens afgørelse har landmanden handlet ”groft uagsomt” ved at have en ukrainsk medarbejder i beskæftigelse uden en gyldig arbejdstilladelse.

Landmanden forklarede under retssagen, at ukraineren blev 24. september 2018 ansat som landbrugspraktikant på hans gård via det vestjyske formidlingsbureau Workadvice.

Landbrugspraktikantens tilladelse til at arbejde og opholde sig i Danmark udløb 23. marts 2020, hvorefter ukraineren ikke længere kunne arbejde lovligt i Danmark uden en ny arbejdstilladelse.

Men landmanden fortsatte sin beskæftigelse af ukraineren frem til 31. august 2020, har byretten afgjort.

Jens Gade mener, at fejlen ligger hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri), der udsteder opholds- og arbejdstilladelser til udlændinge i Danmark.

”Siri har ansvaret. Det er dem, der har klokket i det. Det er stensikkert. At en dommer ikke kan se det, er jeg mere bekymret for,” siger han til Fagbladet 3F.

Siri har ikke ønsket at kommentere sagen, men skriver dog:

”Siri kan dog generelt oplyse, at Siri ikke indgår aftale om berostillelse af en sag på baggrund af arbejdsgiverens ønske om at finde ny arbejdskraft,” skriver styrelsen til Fagbladet 3F.

Landmanden oplyser, at ankesagen skal for landsretten til sommer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også