AgriWatch

To store kartoffelselskaber vil fusionere

Kartoffelmelsfabrikkerne AKM og AKS vil fusionere i et selskab for at fremtidssikre virksomhederne med optimeringer og synergi-gevinster. Forslager sendes til afstemning blandt andelshaverne i februar.

Foto: Janus Engel/Ritzau Scanpix.

To danske kartoffelmelfabrikker planlægge af fusionere til ét selskab.

Bestyrelserne i Andelskartoffelmelsfabrikken Midtjylland (AKM) i Brande og i Andels-Kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland (AKS) sender et forslag om fusion af de to virksomheder til afstemning blandt andelshaverne i februar.

Der har været flere sonderinger om fusion, men det har været svært at nå i mål, fortæller Peter C. Petersen, bestyrelsesformand i AKS, i en pressemeddelelse.

”Verden omkring os udvikler sig, og nu er tiden moden. Vi har en enestående chance for at fusionere to effektive og moderne fabrikker – og det endda på et tidspunkt, hvor udsigterne for vores produkter er gunstige,” siger han.

AKS og AKM har fælles salgsselskab gennem KMC. Der vil således fortsat være afsætning for den samlede, fulde produktion fra begge fabrikker og ingen fabrikslukninger i forbindelse med fusionen.

Det vil blive nemmere at løfte opgaven og investere i målrettede og dermed effektive udvidelser på begge fabrikker, mener formanden.

Bedre resultater sammen

Martin Arvad, formand for AKM’s bestyrelse, påpeger, at fusionen skal ses som en fremtidssikring af både AKS og AKM.

”Strukturudviklingen i landbruget omfatter også kartoffelavlerne. Vores andelshaveres ejendomme bliver stadig større, mere specialiserede og mere afhængige af kartoffelavlen, samtidig med at grundomkostningerne på den enkelte ejendom fortsætter med at stige,” siger han.

”Hvis det fortsat skal være attraktivt at dyrke stivelseskartofler, og AKS og AKM skal kunne udbygge positionen på det globale fødevaremarked, så skal vi være fokuserede på at skabe og udnytte alle tænkelige økonomiske fordele.”

Bestyrelsernes undersøgelser viser, at der både er umiddelbare og mere langsigtede gevinster at hente ved en fusion.

Et af de første tiltag vil være optimering af logistikken og af produktionen af kartoffelmel, som vil resultere i en økonomisk gevinst for andelshaverne allerede i den kommende kartoffel-kampagne.

Martin Arvad er overbevist om, at de kan opnå langt bedre resultater i fællesskab end hver for sig ift. den grønne omstilling.

Fusionen bliver tager op på det ekstraordinære generalforsamlinger torsdag den 24. februar 2022. Hvis andelshaverne stemmer forslaget igennem, vil det fusionerede selskab få navnet Andels-Kartoffelmelsfabrikken Danmark (AKD).

Rådgiver venter med at bygge - alt for dyrt netop nu

Efter forhandlinger i halvandet år: Biogas-leverandører håber stadig på aftale

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch