Amerikanske smørpriser er steget med 40 procent

Prisen på smør er steget kraftigt det seneste år, og i USA kan landbrugministeriet berette om prisstigninger på hele 40 pct.
Foto: Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Smør er begyndt at følge tendensen med de stigende fødevarepriser, der indtil nu har været ført af af mel og kaffe.

Det amerikanske landbrugsministerium kan nemlig berette, at prisen på smør i december var 40 pct. højere end samme periode året forinden. Det skriver Fooddive.com.

Kæmpe prishop: Smør stiger til 43.400 kroner

I december alene steg prisen på smør i USA med 3,6 pct. Årsagen til de stigende priser skyldes ifølge analytiker ved Dairy Market News Betty Berning, at:

”Der er strammere mælkeforsyninger, øget mælkeefterspørgsel fra andre forarbejdningsvirksomheder, især osteproducenter, stærk smøreksport og indenlandsk ferieefterspørgsel og løbende overbelastning af forsyningskæden”.

Ifølge landbrugsministeriet er prisen på et pund smør steg med cirka 2,66 dollar. Den høje stigining i pris skal især tilskrives svindende kobestande i USA samt mangel på medarbejderkraft. På årsbasis faldt produktionen af smør på det amerikanske marked med 2,8 pct.

Udover problemer med besætning og medarbejder, så har smørproducenterne været ramt af problemer med råvarer, hvor priserne ligeledes er steget til vejrs. Samtidig har der været store uregelmæssigheder i forsyningskæderne, hvilket har gjort transporten besværlig.

(Denne artikel er bragt af AgriWatchs søstermedie FødevareWatch.)

Jule-priskrig er isoleret set ”en vanvittig dårlig forretning”Største prishop i 13 år - flere julevarer går dog friFødevarepriser rammer højeste niveau i 10 år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også