Stor frilandsproducent forlader Danish Crown - Rema vil betale bedre

Efter mange år som bestyrelsesmedlem og aktiv fortaler for Danish Crowns Friland skifter Nielli og Tommy Simmelsgaard nu til privat aftager og supermarkedskæde. (Opdateret)
Foto: PR/Rema 1000
Foto: PR/Rema 1000

Opdateret kl. 14.52 med reaktion fra Frilands direktør Claus Hein

"Vi fik et rigtig godt tilbud. Og det bliver da også spændende, at vi kan finde vores eget kød i køledisken i Rema 1000 i Karup."

Sådan fortæller en glad og smilende Nielli Simmelsgaard om baggrunden for, at hun og ægtemanden Tommy fra landbruget Overtorp ved Karup fra november i år ikke længere skal være andelshavere og leverandører til Danish Crown-selskabet Friland.

I stedet har de meldt sig ud og indgået kontrakt med supermarkedskæden Rema1000, der via handelsselskabet Tamaco og slagteriet i Hvidebæk sælger frilandsgrise.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Nielli Simmelsgaard har ellers i mange år været yderst aktiv fortaler for Friland, hvor hun også sad i bestyrelsen fra 2007 til 2020.

I november sidste år endte samarbejdet dog i en udmeldelse, og allerede nu sendes 20 pct. af Overtorps grise til den nye samarbejdspartner.

"Vi udtræder fra november og vil så levere fuldt ud til Rema derfra," forklarer hun.

Årsagen til skiftet er helt enkel:

"Vi har været godt tlifredse med Danish Crown. Vi fik bare et bedre tilbud. Skiftet vil betyde, at vi får en merpris for grisene, og vi dermed får en bedre økonomi," forklarer Nielli Simmelsgaard, der har aftalt ikke at ville oplyse om tillægget offentligt.

"Men det tiltaler os også, at Rema går efter at bruge hele grisen, til leverpostej og så videre, sådan at det ikke kun er kamsteg og koteletter. Danish Crown har nogle gange haltet med den del, selv om jeg tror, at de vil gøre mere."

Fordobling af Remas kød-køb

Overtorp var en af de største leverandører til hele Friland på frilandsgrise med 25.000 grise årligt.

Overgangen til at være en blandt kun to leverandører til den norskejede butikskæde vil indebære et tættere samarbejde, er den klare forventning.

"Vi skal koordinere mere, så det passer hele vejen, og vi får det hele solgt," forventer landmanden.

Kontrakten med Overtorp betyder en betragtelig udvidelse af Rema frilandsgrise-kategori. Faktisk er det en regulær fordobling fra november, idet den hidtidige eneleverandør "Peter og Lene" står for en årlig produktion på omkring 23.500 grise, viser de seneste offenltige omtaler.

"Rema tager da et kæmpe spring ved at tage os ind. Det bliver spændende, og vi glæder os til at komme i gang. Jeg tror, at der kommer mere af den slags fremover, hvor man kommer tætere på forbrugerne," vurderer Nielli Simmelsgaard.

En del af aftalen er, at der jævnligt skal være åben adgang for forbrugerne, hvis de vil se nærmere på produktionen.

"Det forpligter, at vi skal åbne på den måde. Der skal være styr på tingene - men det mener vi nu også, at vi har," konstaterer Nielli Simmelsgaard.

Friland-direktør: Smadderærgerlig

Frilands direktør Claus Hein fortæller til at AgriWatch, at han er ked af bruddet med Nielli og Tommy Simmelsgaard.

"Jeg er selvfølgelig smadderærgerlig over, at Nielli og hendes mand har valgt at gå andre veje. Jeg ønsker dem held og lykke, men det ændrer ikke ved, at vi fortsat gerne vil udvikle vores frilandskoncept endnu mere over årene."

Hvordan vil I lukke det hul?

"Nielli er en af vores allerstørste producenter, så det er ikke et hul, vi lukker fra den ene dag til den anden. Men der er nogle dygtige andre producenter, som vi har talt med i forhold til at fylde den volume op, som nu forsvinder. Den anden del er vores strategiske udvikling af konceptet."

Nielli Simmelsgaard begrunder beslutningen med, at de får en højere pris hos Rema. Risikerer I at miste flere på den bekostning?

"Det er jeg ret overbevist om, at vores strategi kommer til at vise, at det gør vi ikke. Ambitionen er tværtimod, at vi kan levere en stabil og højere afregning, end vi har gjort tidligere. Hvem der kommer til at levere den bedste afregning, må tiden vise," slutter Claus Hein.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også