Stort konkurslandbrug med 100 millioner i gæld til salg på femte år

Svineproduktion ved Randers er på trods af flere forsøg stadig ikke solgt siden konkursen i 2016. Det er meget kompliceret, forklarer kurator.
Bedriften med Fårupvej 129 som hovedejendom gik konkurs i 2016, men er stadig ikke solgt. | Foto: skraafoto.kortforsyningen.dk
Bedriften med Fårupvej 129 som hovedejendom gik konkurs i 2016, men er stadig ikke solgt. | Foto: skraafoto.kortforsyningen.dk

I fem år har et stort konkurslandbrug med 400 hektar og plads til 1350 søer stået til salg, efter den tidligere ejer blev erklæret konkurs i 2016.

Med samlede krav mod boet for over 100 mio. kr., er det et af de større konkurslandbrug for Sparekassen Kronjylland, der var bankforbindelse på landbruget.

De seneste år har bedriften, der tæller syv ejendomme med produktion flere steder, været til salg.

Pt. hos Nybolig til en udbudspris på 70 mio. kr.

Kurator på konkurssagen Søren Christensen Volder fra BechBruun erkender, at det har taget lang tid.

"Vi har forsøgt at afhænde landbruget i hele perioden. I en periode var konkursboet betinget solgt, men betingelsen blev ikke opfyldt," forklarer kuratoren.

Betingelsen handlede om et solcelleprojekt, der ikke kunne opfyldes praktisk på grund af myndighedskrav.

Er det normalt, at en ejendom er til salg så længe?

"Nej, det er nok over gennemsnittet. Det er bare en stor og kompliceret ejendom, der er delt op på mange enheder og på meget jord," forklarer Søren Christensen Volder.

Han erkender, at der er kommet bud på flere dele af boets jorder, men afviser, at der kunne sælges fra af hensyn til harmonireglerne.

Forpagtet bort

Staldene har i flere år været lejet ud til et par landmænd, der driver svineproduktion i bygningerne, ligesom jorden er bortforpagtet.

I salgsudbuddet fremgår det, at der er mulighed for både at opsige forpagtningerne, eller overtage besætningen til fremtidig drift. Endelig nævnes det, at de nuværende forpagtere kan fortsætte, så der dermed er mulighed for en investor-løsning.

Ejendommen er indrettet til i alt 1350 søer med produktion af smågrise. Derudover er der 400 hektar god muldjord, melder mægleren.

Pantsat og med høj gæld

AgriWatch har fået aktindsigt i konkursboets regnskaber, der viser, at samtlige ejendomme er pantsat, så der ingen værdi vil være for boet, hvis og når de sælges.

Regnskabet viser en samlet gæld for 100 mio. kr.

Heri tæller kreditforening DLR Kredit og bankforbindelsen Sparekassen Kronjyllands pant med, understreger Søren Christensen Volder.

Der er krav for 100 mio. kr. i konkursboet og alle ejendomme er pantsat, så der ingen værdi bliver for boet? Er det derfor, man måske som bank ikke har haft travlt med at sælge?

"Nej. Når vi får solgt, vil der være et provenu til panthaverne, men det kommer ikke de almindelige kreditorer til gode. Vi har hele tiden forsøgt at sælge og har også været tæt på flere gange. Vi har en formodning om, at det snart vil lykkes," siger Søren Crhristensen Volder.

Stort fynsk mælkebrug taget under konkurs

Konkurser på svinebrug bekymrer: Langt fra sikkert, at producenter kan låne i banken

Smågrisepriser sender to landbrug med sohold i konkurs 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også