Stort danskejet planteavlsselskab jagter salg for 750 millioner

285 danske aktionærer har siden 2006 ejet selskabet Agri Invest, der har investeret massivt i planteavl i Rumænien. Selskabet har længe været til salg og ejerne håber nu at lykkes med missionen efter et 2021 med kraftig medvind.
Foto: PR/Agri Invest
Foto: PR/Agri Invest

Med et usædvanligt godt resultat i 2021 i ryggen forsøger det danskejede planteavlsselskab Agri Invest, der driver omkring 10.000 hektar fordelt på tre landbrug i Rumænien, nu igen at gøre sig til over for potentielle købere.

Det skriver Børsen, der beretter, at de 285 aktionærer håber at sælge virksomheden for ca. 750 mio. kr.

"En del af ejerne er i dag godt og vel pensionerede og vil gerne ud. Også derfor er det nu," siger Preben Hansen, formand og medejer i Agri Invest, til Børsen.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Agri Invest oplyser til AgriWatch, at selskabet kommer ud af 2021 med et overskud på omkring 43 mio. kr., hvilket er det klart højeste i nyere tid. Det fremgår dog ikke, om der henvises til driftsresultatet, årets resultat før skat eller årets resultat efter skat.

Agri Invest har, som AgriWatch har beskrevet ved flere lejligheder, været til salg i flere år, og to gange tidligere har en handel været tæt på, men af forskellige årsager er de potentielle købere sprunget fra.

Denne gang er det blevet vedtaget på et aktionærmøde 9. december at forsøge at sælge hele porteføljen samlet, men bestyrelsen er også åben over for, at en investor køber en del af selskabet.

Frasalg var tanken fra begyndelsen

Et frasalg var faktisk allerede ambitionen, da Agri Invest blev etableret i 2006. Tanken var at købe, forbedre og slutteligt sælge jorden i Rumænien igen inden for 10 år.

"Vi havde allesammen en forventning om, at vi skulle have penge hjem efter 10 år, og nu er der gået 14 år," sagde Preben Hansen, bestyrelsesformand og medejer i Agri Invest, i sommeren 2020 til AgriWatch.

Det lykkedes ikke, da selskabet var belastet af en dårlig økonomi og bureaukrati. Meget af den jord, som selskabet købte, var ikke tinglyst, men i dag er det ikke muligt at købe jord i Rumænien uden at have en tinglysning.

Derfor har selskabet nu fået tinglyst det meste jord på selskabets tre ejendomme, hvilket har været en lang og omstændig proces.

"Det er lidt et kludetæppe, hvor vi i gennemsnit har 0,6 hektar samlet. Det er rigtig mange stykker jord. Vi har omkring 20-22.000 jordstykker, som der alle ligger en hel stak papirer på," fortalte Preben Hansen til AgriWatch i 2020.

Agri Invest sælger primært sine afgrøder til store virksomheder som Amerope, Glencore, Cargill og Bunge.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også