Stor svineproducent sætter rekord med tocifret millionoverskud

Et år med høje priser på slagtesvin satte sine tydelige spor i økonomien for den nordjyske svineproducent Klitgaard Agro. Firmaet mere end seksdoblede sit overskud og nedbragte sin gæld med flere millioner.
Foto: Ilan Brender/Ritzau Scanpix
Foto: Ilan Brender/Ritzau Scanpix

Tilfredsstillende og i overensstemmelse med ledelsens forventninger.

Sådan er den lavmælte ordlyd i det netop offentliggjorte regnskab for den store svineproducent Klitgaard Agro.

Bag formuleringen står dog rekordresultater for selskabet, der er ejet af Anders og Michael Bundgaard. Selskabets direktør ser dog intet galt i regnskabets formulering.

"Nu er vi jo nordjyder, så det er vel meget dækkende," siger Frank K. Johansen humørfyldt.

Virksomheden mere end seksdoblede sit overskud i 2019/20 i forhold til året før og kom ud med 28,2 mio. kr på bundlinjen. Samtidig steg bruttofortjenesten med godt 142 pct. til 46,1 mio. kr.

"Vi kan ikke løbe fra, at det er en rigtig fin periode. Men over 10 år fordeler resultatet sig jo, og vi havde brug for et år som det her," understreger direktøren i Klitgaard Agro og medejer af produktionens sohold og smågriseproduktion Civagård.

Brugte år på konsolidering

Klitgaard Agro øgede i 2019/20 sin egenkapital med over 28 mio. kr. til 51 mio. kr. Samtidig kunne firmaet reducere sine samlede gældsforpligtelser med over 18 mio. kr. til 31,3 mio. kr.

"Vi har brugt de høje priser på at konsolidere virksomheden. Vi har en solid full line-produktion, hvor der ikke er udsving i det setup, vi har lavet. Så vi producerer de grise, vi gør, med en lille vækst i effektiviteten," siger Frank K. Johansen.

Klitgaard Agro producerer slagtesvin på ni ejendomme. Dertil følger smågriseproduktion på en ejendom og et sohold på en anden. Selskabet har 3500 søer, og producerede omkring 120.000 slagtesvin i år.

Svineproduktionen, der ligger nær den nordjyske by Hals, investerede omkring 5 mio. kr. i året., hvoraf det meste blev brugt på maskiner.

"Det kræver lidt at holde maskinparken opdateret. Vi slider jo på det, og det bliver ældre og ældre. Det er nogenlunde samme investeringsniveau, vi vil have det kommende år også," siger Frank K. Johansen.

Kigger på mulige udvidelser

Ifølge Frank K Johansen er Klitgaard Agros produktionsanlæg er relativt gamle. Derfor kigger selskabet på, hvordan de kan fornys med den nuværende økonomi i slagtesvineproduktion.  

"Vi kigger på det, men det er ikke noget, jeg vil dele. Jeg har trukket nogle tidligere miljøgodkendelser tilbage, fordi det ikke var økonomisk fornuftigt."

Kan du fortælle mere om planer for udvidelse?

"Det kan jeg ikke. Hvis tingene falder på plads, så er vi der, men der er mange ting, der skal falde på plads. Det handler om ejendommen, stalden, ham der skal bygge den, finansiering, hvordan grisene skal aftages, og hvor de skal komme fra," siger Frank K. Johansen.

Klitgaard Agro har godt 60 medarbejdere, hvor af 40 ansatte driver svineproduktionen.

Fra svineprojekter i Kina, Rusland og Korea til egen produktion i Skive 

Kjær Knudsen vil droppe eksport af smågrise og udelukkende producere slagtesvin 

Stor svineproducent er tvivlrådig om hvad høj notering skal bruges på 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter