Lego-familien har tabt over 100 millioner på fynsk gods

Endnu et år med millionunderskud i Schelenborg Gods betyder ikke det store for egenkapitalen i selskabet, der er ejet af Kirk Kristiansen-familien. Siden 90'erne har godset dog kostet familien tab på over 100 mio. kr.
Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix

Schelenborg Gods leverede i 2019 endnu et millionunderskud, viser selskabets netop offentliggjorte regnskab.

Det tog dog ikke en synderligt stor luns af egenkapitalen, der i 2019 endte på 388 mio. kr. Samlet set har godset dog givet tab på over 100 mio. kr. siden 1994.

Godset, der er ejet af Lego-familien Kirk Kristiansen, havde i 2019 et underskud på 3,6 mio. kr. Sidst selskabet leverede overskud var i 2014, hvor resultatet endte på lidt over en halv million.

Selskabets væsentligste aktiviteter er landbrug og udlejning af fast ejendom samt i mindre omfang skovbrug. Landbruget består af omkring 500 hektar samt et maskinsamarbejde med en naboejendom på omkring 200 hektar.

Schelenborg Gods, der ligger mellem Dalby Bugt og Ramsø Sund på Fyn, fik i 2019 en bruttofortjeneste på lidt over 6,1 mio. kr., hvilket året før var knap 4,7 mio. kr. Driftsresultatet endte på 6,7 mio. kr. i 2019 mod 6,9 mio. kr. i 2018.

Godset har aktiver for samlet set 422,1 mio. kr., hvor grunde og bygninger står for 211 mio. kr.

Omkring 60 hektar er græs til slæt samt pasning af folde i godsets stutteri. Landbruget drives traditionelt med hovedvægten lagt på salgsafgrøder. Primært brødhvede, maltbyg, vinterraps, spinat til frø samt lidt græsfrø, fremgår det af godsets hjemmeside.

Schelenborg har historie så langt tilbage som 1200-tallet og ifølge godsets hjemmeside var den første officielle ejer Marsk Stig, som blev dømt for kongemordet i Finderup lade, frataget sit gods og erklæret fredløs.

Godset fik sit nuværende navn, da landdrost von Vittinghof Scheel i 1671 købte den. Schelenborg var derefter i familien Juel-Brockdorffs eje, indtil den i 1982 overgik til Kjeld Kirk Kristiansen.

Schelenborg Gods har 12 ansatte. Siden 1994, hvor første regnskab i godset blev offentliggjort, har Lego-familien tabt 103,6 mio. kr. grundet underskud i godset.

Niels Skifter, der er adm. direktør i Schelenborg Gods, ønsker ikke at kommentere på regnskabet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter