Dansk kæmpelandbrug får rekordstort overskud

Den danskejede landbrugskoncern Dan-Slovakia Agrar har i 2019 haft rekordindtjening, og 2020 ser lige nu ud til at blive endnu bedre.
Foto: JOHAN GADEGAARD/Midtjyske Medier
Foto: JOHAN GADEGAARD/Midtjyske Medier
AF LARS ATTRUP

Pengene strømmer ind i kassen hos den danskejede landbrugskoncern Dan-Slovakia Agrar. Selskabet har i 2019 haft et rekordstort overskud på 76 mio. kr. før skat, og der god mulighed for, at indtjeningen bliver endnu større i 2020.

"Stigende svinepriser sikrede, at 2019 udviklede sig til at blive et fantastisk år for vores selskab," fortæller Erik Jantzen, der udgør direktionen i Dan-Slovakia Agrar og ejer 30 pct. af selskabet, som han selv var med til at stifte.

Erik Jantzen indledte sin karriere i 1985 med købet en lille gård på 14 hektar i Nordjylland. Den blev udvidet og udvidet og udvidet og til sidst frasolgt, hvorefter pengene blev investeret i bedriften Dan-Slovakia i Slovakiet.

Den består i dag af knap 8.000 hektar planteavl og en kæmpe svinefarm med 8.500 søer og årlig produktion af omkring 300.000 grise. Farmen er netop nu ved at blive udvidet, så der bliver plads til 11.000 søer og en tilsvarende større produktion af smågrise.

"2020 ser også ud til at blive rigtig godt. Året er begyndt langt bedre, end 2019 gjorde. I de første måneder af 2019 var svinepriserne forholdsvist lave, mens vi er kommet flyvende ind i 2020 med meget høje priser. Efter 35 år i den her branche ved jeg dog alt om, hvor hurtigt tingene kan vende," understreger Erik Jantzen.

Hen henviser især til svinepesten, der stadig er vidt udbredt i Østeuropa og også har ramt flere danskejede farme.

"Et udbrud i en af vores besætninger eller bare i nærområdet vil ændre udsigterne radikalt," påpeger Erik Jantzen.

Han solgte i 2007 sin bedrift i Danmark for i stedet at satse på landbrugsproduktion i Østeuropa. De øvrige hovedaktionærer i Dan-Slovakia Agrar er de danske landmænd Anders Bundgaard og Niels Rauff Hansen.

Dan-Slovakia har det seneste år profiteret af, at svinepriserne i hele verden er steget eksplosivt på grund af et voldsomt udbrud af svinepest i Kina. Dan-Slovakia Argrar nyder dog ikke alene godt af de høje svinekødspriser, men også af en noget nær ideel placering.

"Slovakiets selvforsyningsgrad med svinekød er kun 40 pct. Det er altid gunstigt at producere til et underforsynet marked og især, når man har produktionen lokalt og dermed undgår transportomkostninger," bemærker Erik Jantzen, som også et hovedaktionær i en kæmpe danskejet landbrugsbedrift i Rumænien.

Dan-Slovakia Agrar opfeder selv 60 pct. af grisene til slagtning, mens 40 pct. eksportes som smågrise til Rumænien og Ungarn. Her er prisen på smågrise høj, fordi svinepest har gjort et betydeligt indhug i de lokale bestande af grise.

Markedsanalytikere forventer, at svineprisen vil forblive høj i hele 2020, og for året som helhed ventes den gennemsnitlige svinekødsafregning at være noget højere end i 2019, der ellers var et fantastisk år for sektoren. Hvis prognoserne bliver til virkelighed er der lagt op til nye rekordresultater i selskaber som Dan-Slovakia Agrar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også