KORR: Dansk milliard-eksport til USA står til øget told

Svinekød og småkager er blandt de danske eksportvarer, som USA vil straffe med forhøjet told i januar.
Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Dansk eksport af blandt andet svinekød og småkager til USA står i januar til at blive ramt af yderligere told fra amerikansk side.

Samlet vil den danske eksport for 1,4 milliarder kroner blive ramt af en ekstra told på 25 procent, vurderer Dansk Industri.

Det lægger sig oveni den øgede told på 25 procent, som eksport for 400 millioner kroner har været ramt af siden midten af oktober.

Ud af de 1,4 milliarder kroner står den danske eksport af svinekød ud til at blive hårdest ramt med ekstra told på eksport for 861 millioner kroner. Dernæst følger småkager med en told på eksport for 293 millioner kroner.

Den øgede told vækker naturligvis ikke begejstring hos Landbrug & Fødevarer, der kan oplyse, at Danmark årligt eksporterer fødevarer for cirka tre milliarder kroner til USA.

"Det er bittert, at den her særstraf skal ødelægge det store potentiale, som der ligger for danske virksomheder."

"For de produkter og virksomheder, der bliver ramt, kan det skade markedsmulighederne fremover," siger områdedirektør i Landbrug & Fødevarer Jan Laustsen.

Tolden bliver pålagt, efter at Verdenshandelsorganisationen, WTO, har givet USA medhold i, at Tyskland, England, Frankrig og Spanien har givet ulovlig statsstøtte til flyproducenten Airbus' fabrikker.

Det har USA været sure over, fordi det har givet konkurrencemæssige fordele over for den amerikanske konkurrent Boeing.

Sagen rammer Danmark, fordi der er fælles handelspolitik i EU.

Det vil sige, at selv om Danmark ikke direkte har noget med sagen at gøre, så bliver danske virksomheder også ramt.

For de danske virksomheder, som Dansk Industri repræsenterer en del af, kan det blive en dyrt, når deres varer pludselig bliver pålagt en ekstra told på 25 procent.

"En 25 procents prisforhøjelse vil formentlig gøre, at forbrugerne på det konkurrencedygtige amerikanske marked vil begynde at kigge sig om efter andre varer fra andre lande," siger seniorchefkonsulent i Dansk Industri Peter Bay Kirkegaard.

Dansk Industri arbejder på at få amerikanerne til at fjerne danske varer fra listen over produkter, der skal pålægges straftold.

Peter Bay Kirkegaard er dog ikke optimistisk, i forhold til at det lykkes.

"Det ser desværre meget svært ud, fordi det her er anden gang, at amerikanerne fremlægger en liste over varer, som de vil ramme med straftold. I første omgang gik en bred vifte af danske varer ram forbi."

"Men den her gang har amerikanerne skruet lidt op for smerten. Derfor er der nok udsigt til, at alle de her varer vil blive ramt i et eller andet omfang," siger han.

Dansk Industri har af USA's handelsministerium fået indtil 13. januar til at komme med indsigelser.

Trump: Første fase af aftale med Kina underskrives 15. januar

Knald eller fald for dansk milliardeksport: Nu begynder slutspillet om brexit 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter