Dom er faldet: Konkurrenceforvridende at store slagterier fik spildevandsrabat

Fødevaredanmark har fået medhold af EU-Domstolen. Efter mere end ti år står det nu klart, at det var konkurrenceforvridende at give rabat på spildevandsudledningen fra industrislagterier. 
Leif Wilson Laustsen, direktør i Fødevaredanmark. | Foto: Pressefoto / Fødevaredanmark
Leif Wilson Laustsen, direktør i Fødevaredanmark. | Foto: Pressefoto / Fødevaredanmark

En rabat på 60 pct. af prisen på at udlede spildevand, som industrien og herunder landets store slagterier, fik af regeringen i 2013, var ulovlig statsstøtte. 

Det har EU-Domstolen afgjort, og dermed får Fødevaredanmark, der repræsenterer Danske Slagtermestre i sagen, medhold mod EU-Kommissionen og den danske stat. Det skriver Fødevaredanmark i en pressemeddelelse med henvisning til dommen

Sagen har været i proces siden 2013. Fødevaredanmark indledte den på vegne af sine medlemmer, en række mindre slagterier som ikke fik samme rabat som sine større konkurrenter ”til trods for, at det kræver lige så meget vand at slagte gris nummer ti som gris nummer én million”, lyder det. 

”Vi har igennem ti år kæmpet os gennem retssystemet for at få medhold i noget, som vi og vores advokat Hans Sønderby har kunnet konstatere, var åbenlyst ulovligt og uretfærdigt. Vores medlemmer har igennem ti år kæmpet en ulige kamp med deres store konkurrenter, som har fået en uretmæssig konkurrencefordel. Med EU-Domstolens afgørelse oplever vi endelig en form for forståelse for vores situation,” udtaler Leif Wilson Laustsen, direktør i Fødevaredanmark.

Medhold i to påstande

EU-Domstolen giver Fødevaredanmark ret i to påstande, nemlig at Margrethe Vestager var inhabil, da hun som kommissær godkendte afgørelsen, fordi hun tidligere havde siddet som minister i den daværende regering, og at Kommissionen siden har fejlbedømt sagen. 

EU-Kommissionen har fortsat mulighed for at anke dommen inden for to måneder. Hvis ikke Kommissionen gør dette, skal den sikre, at de danske myndigheder fjerner den støtteordning, som nu er dømt konkurrenceforvridende. 

”Det er en meget klar dom, hvor vi får medhold i to helt centrale klagepunkter; nemlig at EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager var inhabil, da EU-Kommissionen i første omgang afviste Fødevaredanmarks klage. Derudover konkluderer EU-Domstolen, at EU-Kommissionen begik fejl i sin bedømmelse af sagen om statsstøtte. Jeg har derfor meget svært ved at se, at sagen kan få et andet udfald, hvis den ankes. Vores fokus vil derfor være, at myndighederne nu får fjernet den ulovlige statsstøtte,” udtaler Leif Wilson Laustsen.

Sagen startede med en klage på vegne af Danske Slagtermestre i 2013 og har siden været forbi EU-Kommissionen, som i 2018 besluttede sig for at godkende støtteordningen, som gav industrislagterier rabat på udledningen af spildevand. Fødevaredanmark tabte sagen i 2020, men appelerede siden dommen til EU-Domstolen, som nu har givet brancheorganisationen medhold. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også