Statslig fond og kreditforsikringsselskab vil understøtte eksporten til Ukraine

Det skal være lettere for danske virksomheder at eksportere til Ukraine, hvorfor Eifo vil påtage sig en del af risikoen på vegne af virksomhederne. 
Eifo blev etableret ved årsskiftet og er en fusion af en række statslige aktører, herunder Vækstfonden. | Foto: Eifo / Pr
Eifo blev etableret ved årsskiftet og er en fusion af en række statslige aktører, herunder Vækstfonden. | Foto: Eifo / Pr

Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Eifo, har sammen med Atradius Danmark sat en ordning i søen, der gør det muligt for danske virksomheder at forsikre deres handel med Ukraine. 

Det skriver Eifo i en pressemeddelelse. 

Ordningen betyder, at kreditforsikringsselskaberne kan tilbyde en større dækning end normalt, fordi Eifo påtager sig en del af risikoen. Det øger kapaciteten på markedet, og dermed vil danske eksportvirksomheder kunne få dækket en større del af deres omsætning. 

”Det er meget positivt, for med ordningen kan Eifo tage en del af selskabernes risiko på eksportordrer med kort kredittid, og det gør det muligt for selskaberne at tilbyde højere dækninger, end de ellers ville kunne tilbyde,” udtaler Michael Zöllner, kommerciel chef for SMV-sektoren hos Eifo. 

Atradius Kreditforsikring her, ind til videre, kun ”en begrænset kapacitet”, som derfor først og fremmest tilbydes eksisterende kunder, der allerede har haft ”løbende samhandel” med Ukraine. Det gælder ifølge Atradius om at understøtte, at også den daglige handel med Ukraine genetableres bedst muligt.

”I Ukraine er der i øjeblikket en stor efterspørgsel på alt fra dagligvarer til avancerede landbrugssystemer. Dog bliver mange ukrainske virksomheder begrænset af, at de har svært ved at finansiere deres ordrer, og derfor ikke kan importere nok til at imødekomme efterspørgslen. Handel på kreditvilkår giver en ekstra likviditet, som gør det muligt for Ukrainske virksomheder at bestille flere varer,” udtaler Oleksandr Utochkin, der er kreditchef hos Atradius.

Ordningen er trådt i kraft den 1. september 2023, og er i første fase indgået med Atradius. Coface og Euler Hermes (Allianz) forventes også at tilslutte sig. 

Overflod af korn gavner ukrainske svineproducenter

I oktober stod Landbrug & Fødevarer bag et en eksportdelegation til Ukraine, hvor en række danske producenter af staldinventar og udstyr til landbruget besøgte det krigsramte land. Ifølge Landbrug & Fødevarer er 25 pct. af landets produktion af landbrugsvarer påvirket af krigen — ikke mindst svineproduktionen, som er faldet med 100.000 ton. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også