Novozymes-topchef opfordrer til mere klimahandling

Forbrugerne kender ikke omkostningerne ved fossile løsninger, siger topchef Ester Baiget fra Novozymes i forbindelse med FN-topmøde.
Adm. direktør Ester Baiget fra Novozymes har været en af erhvervslivets stemmer til FN-topmøde forleden og kalder på mere klimaansvar. | Foto: Novozymes/pr
Adm. direktør Ester Baiget fra Novozymes har været en af erhvervslivets stemmer til FN-topmøde forleden og kalder på mere klimaansvar. | Foto: Novozymes/pr
AF MARKETWIRE

Klimaforandringer og klimamål ligger højt på agendaen - og på den netop overståede generalforsamling i FN var fremtidens klima også på bordet. Med sad også topchef Ester Baiget fra den danske enzymgigant, Novozymes.

”Vi er med hos FN som en stemme fra industrien, en stemme for biosoulutions. Og som CEO kommer jeg med budskabet, at det er muligt at gøre noget. Vi skal ikke give op. Løsningerne er her. Vi har svaret - og hvis man implementerer de løsninger, som bioteknologien allerede har, så ville det være muligt at mindske CO2-udslippet med 8 pct. nu,” siger hun i et interview med MarketWire.

Topchefen påpeger, at der sker fremskridt på nogle områder - men ikke nødvendigvis i den hastighed, det burde ske i - og i takt med de forventninger der er til at at opnå bestemte klimamål.

”Men gør vi mere, kan vi gå hurtigere frem mod Parisaftalens mål. Men der er stadig vejbump på den rejse,” siger Ester Baiget og fortsætter:

”Der er stadig vejbump fra reguleringer. At mikrober og kemikalier godkendes i forskellige rammer forhindrer implementeringen, det blokerer og begrænser. På eksempelvis landbrugsområdet (Ag) tager det i Europa syv år at få godkendt mikrober, som kan erstatte kemiske løsninger. Men det er muligt at gøre det på to år i USA.”

Klima skal regnes ind

Novozymes-chefen tror på, at med vedholdenhed og de rigtige data kan forandringerne ske. Hun mener, at verden generelt går i den rigtige retning - det er bare hastigheden, det er galt med. Og langt de fleste forstår, hvad der er ved at ske med for eksempel brande i Hawaii og oversvømmelser mange steder på kloden.

”Når forbrugerne skal tage stilling i supermarkedet, så gør de det uden at kende de fulde omkostninger af det, de køber. I dag er de skjulte omkostninger i forbindelse med fossil baserede løsninger ikke regnet med. Der er ikke gennemsigtighed i prisen over de omkostninger, der er med som oversvømmelser, global opvarmning med mere.”

”Vi har ikke evnen til at agere, da vi har ikke gennemsigtighed, siger topchefen, der mener, at man skal stoppe med subsidiere fortidens løsninger. Vi har kun en planet - og det er vores arv,” siger Ester Baiget.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også