Novozymes finansdirektør: Væksten vil accelerere i andet halvår

Det kommer til at gå stærkere i andet halvår af 2023, siger finansdirektør Lars Green.
Lars Green, finansdirektør ved Novozymes, er overordnet tilfreds med udviklingen. | Foto: Pr / Novozymes
Lars Green, finansdirektør ved Novozymes, er overordnet tilfreds med udviklingen. | Foto: Pr / Novozymes
AF MARKETWIRE

Novozymes indsnævrer spændet for den organiske vækst i år til 4-6 pct. mod før 4-7 pct. Men enzymgigantens finansdirektør, Lars Green, er overordnet tilfreds med udviklingen. For det kommer nemlig til at gå stærkere i de resterende seks måneder af 2023.

”Helt overordnet levere vi sådan set et første halvår i tråd med de forventninger, vi havde i begyndelsen af året, hvor vi jo italesatte, at væksten i første halvår ville blive lidt mindre, og at den så ville accelerere i løbet af andet halvår.”

”Og det er stadigvæk den situation og forventning, vi har til fremtiden,” siger Lars Green til MarketWire.

I andet kvartal endte den organiske vækst på 2 pct. mod 10 pct. i kvartalet sidste år. For halvåret ligger væksten på henholdsvis 3 og 10 pct.

Flere komponenter bag højere vækst

Lars Green peger på flere komponenter som årsager for den lavere vækst i de første seks måneder - og hvad der skal være med til at skubbe væksten op i andet halvår 2023.

”Der er et par komponenter, der skal drive os frem. For det første er sammenligningstallene lettere i andet halvår end i første halvår, og det var en af grundene til at vi fra starten af året forudså den forskel mellem de to halvår. Sammenligningstallene og dermed den base vi skal vokse fra er mere gunstig eller lettere i andet halvår,” påpeger finansdirektøren og fortsætter:

”Oveni havde vi et engangssalg i begyndelse af 2022 på fødevareområdet, som gør, at første halvår er negativt påvirket af det salg.”

Der ser også ud til at der kommer mere gang i flere dele af forretningen, der har ligget underdrejet i årets første seks måneder, i andet halvår. Eksempelvis har den store division Føde- og drikkevare præsteret en negativ organisk vækst i halvåret på 6 pct. mod et plus på 10 pct. i perioden sidste år.

”Sidst men ikke vil den påvirkning, vi så i føde- og drikkevareområdet i første halvår, hvor både forbrugernes efterspørgsel men også hele lagersituationen i forsyningskæderne gav en negativ volumenpåvirkning, blive lettere i andet halvår. Det tror vi, baseret på de tegn vi ser rundt omkring,” siger Lars Green.

”Samlet er det de ting, der tilsammen gør, at vi i andet halvår vil vokse med mere end i første halvår,” spår finansdirektøren.

Store forskelle i divisionerne

Mens eksempelvis Grain & Tech skrumpede 14 pct. organisk i andet kvartal, løb Bioenergi fra alt og alle med en fremgang på 26 pct. Og det glæder finansdirektøren, at Novozymes er ”en diversificeret forretning, som kan skabe stabilitet i en volatil verden.”

”Det betyder jo, at selvom der er nogle områder, hvor det går knap så godt, som vi havde regnet med, så er der andre områder, som kompenserer. Og det gør, at vi i bund og grund både kan levere på den samlede vækst og med en lønsomhed, der er i tråd med de forventninger, vi tidligere har spillet ud med,” siger Lars Green.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også