Fusion tager opmærksomheden i Novozymes-optakt

Bioenergi ventes at trække væksten i halvårsregnskabet, der offentliggøres onsdag. Fusion med Chr. Hansen afhænger af de sidste godkendelser.
Foto: Pr/novozymes
Foto: Pr/novozymes
AF MARKETWIRE

Novozymes balancerer elegant indenfor forventningerne til den organiske vækst i året for fusionen med Chr. Hansen, på trods af at væksten ventes at lande under intervallet i andet kvartal.

Analytikerne ser en samlet organisk vækst for enzymkoncernen på 3,6 pct. mod 10 pct. i 2022 i perioden. For året ventes væksten at være på 5,2 pct. mod Novozymes’ egne forventninger på 4-7 pct.

Bioenergi ventes fortsat at drøne ud af motorvejen med fuld fart, og analytikerne spår ifølge et estimat indsamlet af selskabet selv en organisk vækst på 16,9 pct. - en lille opbremsning i forhold til andet kvartal 2022, hvor den var på 19,0 pct.

Bioenergi er kommet ind i god gænge, efter at amerikanerne er kommet tilbage på vejene for fuld fart efter corona, og Ruslands invasion af Ukraine, der har presset energipriserne.

Samtidig er Novozymes i fuld gang med at køre højere priser ind hos kunderne som følge af den høje inflation og de høje energipriser.

Fusion fylder mest

Men det er dog opkøbet af Chr. Hansen, der blev annonceret 12. december sidste år, der fortsat overskygger det meste.

Novozymes og Chr. Hansen bliver én koncern i slutningen af i år eller starten af næste år, alt efter hvornår de endelige godkendelser fra myndighederne kommer i hus.

I 2025 ventes det kombinerede selskab at have en årlig omsætning på 3,5 mia. euro - svarende til 26 mia. kr. De årlige omsætningssynergier er estimeret til 200 mio. euro - svarende til 1,5 mia. kr., og den gennemsnitlige årlige organisk omsætningsvækst ventes at være på 6-8 pct. frem til 2025.

Bestyrelserne i både Novozymes og Chr. Hansen har på ekstraordinære generalforsamlinger sagt ”ja” til fusionen, Skatterådet har sagt god for, at den planlagte fusion mellem de to selskaber kan gøres skattefrit i henhold til Fusionsskatteloven, og i slutningen af marts udløb perioden for at gøre indsigelser i USA i forbindelse med fusionen. Og det betyder, at fusionen er godkendt her.

Der mangler forsat godkendelser fra EU, Brasilien, Tyrkiet, Sydkorea og Kina. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også