Amerikanske svineproducenter taber sag om omdiskuteret dyrevelfærdslov i Californien

Efter søgsmål har USAs højesteret godkendt en omfattende lov om bedre dyrevelfærd i Californien. En lov, der længe har mødt modstand fra flere svineproducenter.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

En omdiskuteret dyrevelfærdslov i Californien er blevet stemt igennem i den amerikanske højesteret. Det skriver Markedsnyt for Landbrug og Fødevare..

”Vi er meget skuffet over afgørelsen fra højesteret,” lyder det fra Præsident for National Pork Producers Council (NPPC) og svineproducent Scott Hayes til mediet.

Sammen med American Farm Bureau Federation mente NNPC, at loven er i strid med gældende national lovgivning på området, og derfor har de valgt at lægge sag an.

Griselobby trækker regler om dyrevelfærd i højesteret

Loven blev vedtaget tilbage i 2018 efter en folkeafstemning, men har været sat på pause på grund af retssagen. Den betyder, at kravene til grisekødsprodukter i delstaten er strengere end i resten af landet. Blandt andet ved at kræve markant mere plads til især søerne i svineproduktion, men også til at stille øgede krav til, at dyrene går frit.

Skævvrider markedet

Proposition 12, som loven hedder, forbyder salg af grisekød fra grise, der ikke er født og opvokset i overensstemmelse med delstatens dyrevelfærdsregler, men også salg af kød til delstatens befolkning, der ikke holder sig inden for loven, er ifølge loven forbudt.

Godkendelsen af loven får derfor store konsekvenser for svineproduktionen i hele USA. Med 40 mio. indbyggere i Californien ud af det samlede omkring 320 mio. amerikanske indbyggertal, udgør delstaten et vigtigt marked for svineproducenterne. Faktisk forbruges 15 procent af hele landets svinekød i staten.

Flere store fødevarekoncerner har protesteret og modarbejdet den nye lovgivning med reference til, at den vil skævvride det amerikanske fødevaremarked, fordi der skabes forskellige standarder. Samtidig har de påpeget, at det vil kræve milliarder af dollars i omkostninger, for at bringe produktionen ti l at efterleve de nye standarder.

Det fik tilbage i 2022 et af verdens største slagterier til at trække sig ud af Californien med begrundelsen om, at det vil have ”eskalerende omkostninger at gøre forretning.”

USA’s største slagteri trækker produktion ud af reguleret delstat

Retningsgivende for andre delstater

Afgørelsen fra højesteret kan ende med at smitte af på ti andre stater, hvor en lignende lovgivning er planlagt, skriver Markedsnyt. De ti delstater, Arizona, Californien, Colorado, Florida, Maine, Massachusetts, Michigan, Ohio, Oregon, og Rhode Island, står dog ifølge mediet Pig333 for mindre end 8 pct. af landets sobestand. 

At tillade særlovgivning i en delstat, vil ifølge NPPC øge priserne for forbrugerne og tvinge nogle mindre bedrifter ud af erhvervet. Derfor forsøger virksomheden stadig at få overblik over, hvilke konsekvenser den nu vedtaget lov har for landets familier og svineproducenter mod det, virksomheden kalder ”misforståede regler.” 

Tidligere har de amerikanske medier skrevet, at den Californiske dyrevelfærdslov fik støtte fra 14 amerikanske delstater og en række miljø- og dyrevelfærdsgrupper. Modsat har landets svineproducenter støtte fra den amerikanske præsidents administration og 20 andre delstater, skriver Markedsnyt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også