Novozymes-optakt: Forventninger og fusion i fokus

Regnskabet for fjerde kvartal ventes at pege i retning af den ventede fusion med Chr. Hansen indenfor et års tid
Foto: Pr / Novozymes.
Foto: Pr / Novozymes.
AF MARKETWIRE

Novozymes ventes at lukke og slukke pænt for 2022, når regnskabet dækkende fjerde kvartal og hele året lander torsdag morgen. Der vil derfor være fokus på fremtiden og den forestående fusion med Chr. Hansen, som blev meldt ud i slutningen af 2022.

”Vi forventer en god afslutning på året, hvor der kommer ordrer ind fra både F&B (food & beverage) og Ag&Ah (agriculture & animal health). Vi forventer stadig, at Novozymes rapporterer en vækst over forventningerne for 2022 og mener, at konsensusprognosen på 4,1 pct. organisk vækst i 2023 er for konservativ i betragtning af prisstigninger, og virksomheden ret konsekvent påtaler volumenvækst,” skriver Danske Banks analytiker André Thormann, i en analyse forud for regnskabet.

For det netop overståede fjerde kvartal 2022 venter analytikerne ifølge estimater indsamlet af Novozymes selv, en organisk vækst på 9,2 pct. Og for hele året ventes den at lande på 8,9 pct. Novozymes selv har siden årsafslutningen sidste år opjusteret og oppræciseret forventningerne til den organiske vækst tre gange, så den nu lyder på 8-9 pct. - senest den 7. oktober.

Derfor er fokus da også rettet mod 2023 - og hvad Novozymes ventes at diske op med her. Og her mener Danske Bank, at de ventede 4,1 pct. i estimatet ligger for lavt:

”Vi estimerer 6 pct. baseret på 2,5 pct. fra prisstigninger. Novozymes har allerede sikret to tredjedele af prisstigningerne,” fremgår det af analysen.

Danske Bank mener, at enzymkoncernens største division, Vaskemidler, er den mest udsatte i år. Og at Novozymes allerede oplever negative effekter i Europa.

”Men den administrerende direktør har dog været meget eksplicit om volumenvækst i 2023,” påpeger bankens analytiker.

Novozymes’ strategi frem til 2025 ”Unlocking growth - powered by biotech” går på at skulle realisere en gennemsnitlig organisk vækst i perioden fra 2021 og frem på 5 pct. eller mere, ramme en driftsmargin, EBIT-margin, på 26 pct. eller højere i 2025, og at afkastet af den investerede kapital inklusive goodwill samme år skal ligge på minimum 20 pct.

Fusion på sporet

Tirsdag fik Novozymes og Chr. Hansen en bindende kendelse fra Skatterådet, der tilsiger, at den planlagte fusion mellem de to selskaber kan gøres skattefrit i henhold til Fusionsskatteloven. 

Tilbage er, at fusionen skal fortsat godkendes af konkurrencemyndigheder såvel som på de to selskabers respektive generalforsamlinger. Men det kan tage op til et år, før myndighederne er færdige med at granske fusionen, der var tilrettelagt til mindste detalje og godkendt af bestyrelserne i begge selskaber, da det blev offentliggjort den 12. december sidste år.

Men fusionen er af flere blevet betegnet som en god idé, da den giver strategisk mening med dannelsen af en ny klar markedsleder af bioløsninger og potentielt det næste kraftcenter for vækst på ingrediensdelen, i takt med at efterspørgslen på sundere og grønnere produkter stiger. 

Ifølge Bloomberg Intelligence er mejerikulturer, mad og drikke og dyresundhedsmikrobier de vigtigste områder, hvor myndighederne sandsynligvis vil granske fusionen.

De to selskaber oplyste i december, at fusionen, hvis den bliver godkendt, ventes at være færdiggjort mellem fjerde kvartal af 2023 og første kvartal 2024.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også