Nu starter retssag: Tidligere omsætter kræver 200 millioner af L&F efter opsigelse

Dannelsen af Danbred ødelagde hans livsværk, mener Porc-Ex-ejer Holger Bøgebjerg Sørensen, der nu 6 år efter møder i retten i et civilt søgsmål mod Landbrug & Fødevarer.
Holger Bøgebjerg Sørensen havde før dannelsen af Danbred en årlig omsætning på op mod 200 mio. kr. på salg af avlsdyr. | Foto: Anthon Unger
Holger Bøgebjerg Sørensen havde før dannelsen af Danbred en årlig omsætning på op mod 200 mio. kr. på salg af avlsdyr. | Foto: Anthon Unger

Misbrugte den danske landbrugstop en dominerende stilling på danske avlsgrise til at lukke en konkurrent i form af omsætteren Porc-Ex Breeding ude - eller var der tale om almindelig fair play for at styrke afsætningen af unikke danske grisegener på internationalt plan?

Dannelsen af Danbred var yderst stormfuld tilbage i tilblivelsen i 2015-16, men først nu skal den mest grundlæggende strid om konstruktionen af milliardselskabet afgøres.

Det sker, når et privat søgsmål md Landbrug & Fødevarer (L&F) fra den nu afviklede omsættervirksomhed Porc-Ex Breeding, i dag kaldet Stamina A/S mandag starter i Sø- og Handelsretten i København.

Ejer af Stamina A/S er Holger Bøgebjerg Sørensen. Han møder med et krav om erstatning på 197 mio. kr. fra Landbrug & Fødevarer plus renter. Samtidig ønsker virksomheden at få rettens ord for, at Stamina A/S har ret til at omsætte avlsdyr på lige vilkår med Danbred P/S, anfører advokat Anders Stoltenberg fra Sønderby Legal, der repræsenterer Stamina.

Det fremgår af indsigt i påstandsdokumenterne fra parterne, som AgriWatch har modtaget.

Begge krav har Landbrug & Fødevarer afvist hele vejen siden sagens begyndelse for snart seks år siden. Interesseorganisationens advokater fra KromanReumert forlanger samtlige krav afvist, og Stamina i stedet idømt en uidentificeret størrelse bøde. Derudover kræves det, at en række udtalelser fra Holger Bøgebjerg Sørensen kendes såkaldt ”ubeføjede”.

Det drejer sig om, at Holger Bøgebjerg Sørensen har udtalt, at ”Landbrug & Fødevarer genindfører ulovlig monopoltilstand” og at dannelsen af Danbred er ”et forsøg på ulovligt, og på uanstændig vis, at overtage de private forhandleres kunder, forretningsforbindelser, internationale salgsorganisationer, datterselskaber etc. uden at yde kompensation herfor.”

Sagen har været berammet og er i sidste øjeblik blevet udsat flere gange, senest i januar 2022, hvor Holger Bøgebjerg Sørensens advokater blev ramt af corona. Denne uge er hele fire retsdage sat af til behandling af sagen - inklusiv indkaldelse af en række centrale vidner til forklaring - viser retslisterne.

Avlsdyr var kronjuvelen

Den nye konstruktion af Danavl blev skabt, fordi landbrugets top ønskede at strømline salget af avlsdyr på verdensplan, frem for at man konkurrerede om at sælge kronjuvelen af dansk avlsarbejde til lavpris på de internationale markeder.

Ønsket gik på strammere styring og et mere professionelt setup for at sikre indtjeningen til de danske avls- og opformeringsbesætninger i stadig stærkere konkurrence med internationale spillere som blandt andet Genesus og Topigs Norsvin.

I dag styrer Danbred P/S hele salget af dansk genetik på verdensplan, med ejerskab fra L&F med 51 pct, samt danske avlere og opformeringsbesætninger med 24,5 pct. og Danish Agro som den sidste aktionær. Omsætningen ligger på over en milliard kroner årligt. Dannelsen skabte dog også så meget tumult, at konkurrenten Danish Pig Genetics opstod i 2018 stik mod hensigten om at samle de danskeavlsdyr.

Før det - tilbage før 2014-15 havde seks omsættere tilladelse og aftale med Danavl om at kunne sælge avlsdyr - herunder også Holger Bøgebjerg Sørensens livsværk Porc-Ex Breeding.

År med tumult og konkurrence-kontrol

Den nye konstruktion var undervejs i flere år og blev flere gange udsat fra 2014 til 2016, blandt andet også som følge af, at Konkurrencestyrelsen undervejs satte en bremse ind i juli 2016 for at undersøge konstruktionen af det nye Danavl nærmere.

Konstruktionen indebar en mulighed for, at de daværende seks omsættere, herunder også Porc-Ex Breeding kunne indtage en ny rolle som agenter og dermed fortsætte med at sælge avlsdyr.

De ville ifølge tidligere medieomtaler skulle have et afgrænset geografisk område at agere i, ligesom der ville være en række restriktioner på, hvilke kunder de ville kunne sælge til. Derudover ville priser og vilkår blive ensrettet. En ensretning, som Holger Bøgebjerg Sørensen hele vejen igennem har stillet sig kritisk over for forretningsmuligheden i.

Virksomheden blev af Seges og L&F tilbudt at blive agent i efteråret 2015, men i 2016 gik Holger Bøgebjerg Sørensen offentligt ud med kritik af konstruktionen. Kort efter blev hans kontrakt opsagt til afslutning i august 2016.

Landbrug & Fødevarer, samt formændene for organisationens organer for svineproduktion fastholdt hele vejen, at hensigten var at skabe mest mulig værdi af den danske avl og genetik til gavn for dansk svineproduktion.

I dag er ingen af de daværende forhandlere dog fortsat som agenter under Danbred.

Undervejs har omsætter-direktøren også klaget til såvel Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen samt anmeldt Landbrug & Fødevarer samt en lang række personer i toppen til statsadvokaten for økonomisk og international kriminalitet (SØIK).

Først i september 2017 meldte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen offentligt ud, at Danavl-modellen fra L&F efter ”en række grundlæggende ændringer” kunne godkendes. Dermed lukkede myndighederne sagen, fremgik det af en pressemeddelelse.

Efter opsigelsen af omsætterkontrakten faldt hele Holger Bøgebjergs årlige omsætning i Porc-Ex Breeding på mellem 150 og 270 mio. kr. årligt helt væk og et større antal medarbejdere måtte fyres. I dag er Stamina A/S udelukkende et selskab, som fører den omtalte retssag. Resten af Holger Bøgebjerg Sørensens forretning, der i dag blandt andet omfatter eksport af kvæg i selskabet Pecus, samt eksport af smågrise i Porc-Ex, ligger i andre virksomheder.

Med krigen røg kvægeksportørs omsætning: ”Det har været damage control siden da”

Der ventes først dom i sagen på et senere tidspunkt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også