AgriWatch erfarer: Presset slagterikoncern i bankforhandlinger

I foråret opsagde Nykredit sine låneaftaler til Skare-koncernen. Nu forhandler slagteriselskaberne med en ny bank.
Virksomhedsstifter Kurt Skare har de seneste otte år tabt over 100 mio. kr. på driften af sine virksomheder. Nu forhandler ejerlederen med en ny bankforbindelse. | Foto: Gorm Olesen/ERH
Virksomhedsstifter Kurt Skare har de seneste otte år tabt over 100 mio. kr. på driften af sine virksomheder. Nu forhandler ejerlederen med en ny bankforbindelse. | Foto: Gorm Olesen/ERH

Skare-koncernen er i forhandlinger om at flytte sit bank-engagement væk fra Nykredit og til en ny långiver.

Dermed kan der være en ny fremtid på vej for slagteriselskaberne fra Vejen, efter at Nykredit i foråret opsagde aftalen om at være virksomhedernes bankforbindelse efter talrige regnskaber med tab i millionklassen og en revisor, der satte stærkest mulig anmærkning ved koncernens økonomiske formåen.

Det er Arbejdernes Landsbank, der er potentiel fremtidig långiver for Skarekoncernen, der årligt omsætter for mindst 1,2 mia. kroner fra selskaberne i blandt andet Vejen, Aarhus og Christiansfeld, erfarer AgriWatch fra flere uafhængige kilder.

Bank opsiger samarbejdet med slagterikoncernen Skare

En ny bankforbindelse vil skabe ny stabilitet og manøvremuligheder for koncernen, efter de seneste fremlagte regnskaber i april viste en yderst anstrengt økonomi med store underskud og meget presset likviditet.

Familien bag Skare-koncernen, Kurt Skare og datteren Gitte Skare, samt adm. direktør Torben Sønnichsen er trods flere henvendelser ikke vendt tilbage på AgriWatchs henvendelser.

Ej heller har den anden part i forhandlingerne - Arbejdernes Landsbank - ønsket at udtale sig. Her henviser adm. direktør Gert Jonassen til, at man hverken kan eller må udtale sig om mulige kunder.

AgriWatch erfarer dog, at forhandlingerne foregår på højeste niveau i bankens direktion. Banken har de seneste år haft en strategi om at tiltrække flere mindre og mellemstore virksomheder til porteføljen. Det kan dog også have betydning, at fagforbundet NNF, der har flere hundrede medlemmer ansat hos Skare-koncernen, er medejer af Arbejdernes Landsbank med over 10 pct. af aktiekapitalen.

I det seneste regnskab for koncernen, fremlagt i april i år, fremgik det, at Nykredit opsagde driftskreditten. Her lød det i beretningen følgende:

”Efter balancedagen har banken opsagt engagementet til indfrielse i regnskabsåret 2021/22. Ledelsen forventer, at der kan indgås en aftale omkring nye kreditfaciliteter hos en anden finansieringskilde, når der skal ske indfrielse af de nuværende kreditfaciliteter..”

Regnskabsåret 21/22 sluttede per 1. oktober for Skare-koncernen.

Efter deadline er Arbejdernes Landsbank vendt tilbage med følgende kommentar:

”Det antydes, at vi skulle være i forhandlinger med Skare grundet NNF ejer os delvist. Uden at kommentere på nuværende eller potentielle kundeforhold, vil jeg gerne kraftigt understrege at vi driver en almindelig forretning på normalt kommercielt grundlag, og derfor er spekulationer som den nævnte ikke sand,” lyder det fra branding- og kommerciel direktør Peter Froulund.

Underskud i årevis og bank-stop

De seneste regnskaber for koncernen blev afsluttet 1. oktober 2021, men først fremlagt for offentligheden vel efter myndighedernes frister i april. Disse viste en sønderlemmende kritik fra den daværende revisor fra Deloitte mod hele koncernen.

Grundlæggende lød revisorens vurdering, at regnskaberne ikke burde være aflagt med fortsat drift for øje. I stedet skrev revisoren en såkaldt afkræftende konklusion - den hårdest mulige kritik fra revisor.

Deloitte-revisoren, der havde været selskabernes revisor i talrige år, vurderede, at regnskaberne ikke var retvisende som følge af ”dubiøse debitorer” samt manglende nedskrivninger for over en halv milliard kroner.

Kniven for struben: Revisor med sønderlemmende kritik af Skare-koncernen

I regnskabet fremgik det samtidig, at koncernens bankforbindelse, Nykredit, havde opsagt sit engagement med selskaberne. I forhold til koncernens omsætning er bankaftalen mindre, nemlig i omegnen af 100 mio. kr., fremgik det af de daværende regnskaber. Hverken Nykredit eller Skare-koncernen ønskede dog at svare på, hvor længe koncernen havde til at få landet en ny bankaftale.

I slutningen af september blev det i selskabsregistrene offentliggjort, at Roesgaard Godkendt Revisionspartnerskab i Horsens er ny revisor i stedet for Deloitte, der fratrådte per 1. september.

Har tabt millioner af kroner i årevis

Skare-koncernen har i 50 år været ejet og drevet af stifter Kurt Skare, der fra bar mark startede slagteri- og opskæring af kreaturer i 1972. Siden udvidede man aktiviteterne med blandt andet pålæg. Her er virksomheden stor og opkøbte forrige år selskabet Defco.

De seneste år har milliardkoncernen, der beskæftiger omkring 650 ansatte, dog været kraftigt økonomisk udfordret som følge af en årrække med endog meget store underskud. I alt er mindst 100 mio. kr. tabt siden 2014/15.

Koncernen er ikke ligetil i sin opbygning, men for offentligheden er det mest retvisende at tage udgangspunkt i holdingselskabet fra ejer og stifter Kurt Skare. I seneste regnskab var der medtaget en omsætning på 1,2 mia. kroner, hvilket endte i et plus på bundlinjen på 17 mio. kr. Det første plus på bundlinjen siden regnskabet i 2013/14 for koncernen.

En væsentlig grund til overskuddet var dog en ekstraordinær indtægt på 67 mio. kr. fra et udlån til Kurt Skares søn Kim Skare, der faldt bort efter en retssag og familiære uenigheder.

Selve driften gav derimod et underskud på 34,7 mio. kr. - og dermed var det gevinsten fra kun sønnens ejerandel og tidligere tilgodehavende, der bragte koncernen i plus.

Driftskredit på 80 mio. kr.

I Kurt Skare Holding-regnskabet var der en bankgæld i form af en driftskredit på 80,78 mio. kr.. Der var tinglyst skadesløsbreve på 70 mio. kr. og på 20 mio. kr. til sikkerhed., samt også et pantsætningsforbud, viser regnskabet.

”Derudover forventer ledelsen at nedbringe kreditbehovet, som nævnt, ved en betydelig nedbringelse af koncernens varelager i Q2 i kalenderåret. Derudover kan nødvendig likviditet tilføres via kapitalindskud fra ejerne. Endvidere vil det blive vurderet, om det er nødvendigt at optage prioritetslån i koncernens ejendomsportefølje og fabrikker, som er nærmest ubelånt, da koncernen gennem tiden har valgt at være selvfinansierende.”

Flere af virksomhedernes ejendomme, blandt andet hovedejendommen Industrivej Syd i Vejen, er ejet af Kurt Skare personligt.

Virksomhedsstifteren har i sjældne, offentlige udtalelser nægtet, at der skulle være økonomiske udfordringer. Han kunne som 77-årig i marts markere sit 50-års jubilæum for selskabet. Over for AgriWatch understregede han, at alt var under kontrol i koncernens drift.

”Der har været stormvejr. Men nu har vinden lagt sig,” som han udtalte i april.

Her fortalte han samtidig om fremgang i salget, blandt andet som følge af genåbningen i restaurationsbranchen, og at man nu kan sælge ud af et endog meget stort frostlager af især de dyre oksekøds-udskæringer.

Kort efter ansatte koncernen den erfarne branchemand Torben Sønnichsen som nye CEO for koncernen.

Presset familiekoncern indsætter kendt slagterimand i topledelsen

Fagforening holder skarpt øje med Skare-koncern

Opdateret tirsdag kl. 10.10 med kommentar fra Arbejdernes Landsbanks Peter Froulund.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også