Yara skruer yderligere ned for sin gødningsproduktion

Den norske gødningsgigant Yara nedskalerer sin produktion yderligere på grund af de skyhøje energipriser. En tilpasning af markedsforholdene, lyder forklaringen.
Svein Tore Holsether, topchef i Yara. | Foto: PR/Yara
Svein Tore Holsether, topchef i Yara. | Foto: PR/Yara

Som følge af de rekordhøje gaspriser i Europa skærer Yara yderligere ned på sin produktion.

Nedskaleringen af Yaras gødningsproduktion vil bringe den samlede europæiske ammoniak-kapacitetsudnyttelse på omkring 35 pct, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Dermed vil Yara have reduceret en årlig kapacitet svarende til 3,1 mio. ton ammoniak og 4,0 mio. ton færdigprodukter (1,8 mio. ton urea, 1,9 mio. ton nitrat og 0,3 mio. ton NPK) i hele sit produktionssystem i Europa.

Europas i særklasse største gødningskoncern vil så vidt muligt optimere driften og imødekomme kundernes efterspørgsel, hvilket også gælder fortsat nitratproduktion ved hjælp af importeret ammoniak.

Endeligt lyder det, at Yara fortsat overvåger situationen og tilpasser sig markedsforholdene fremover.

Yara lukker gødningsfabrikker

Det er ikke første gang, at Yara skærer ned på sin produktion som konsekvens af høje energipriser.

Tilbage i marts, fik de høje energipriser gødningsgiganten til at lukke fabrikker og halvere kapaciteten i Europa. Dengang skruede koncernen sin produktion ned til 45 pct. af normalt niveau.

Naturgas tegner sig for 80 pct. af omkostningen ved produktion af kunstgødning. Samtidig er omkostningerne til naturgas steget med 500 pct. sammenlignet med for et år siden.

Når store producenter som Yara reducerer produktionen af kunstgødning, er det derfor alvorligt. I Europa sker 50 pct. af fødevareproduktionen på basis af produkter, der har fået tilført kunstgødning.

Flere gødningskoncerner skruer ned for produktionen af nøgleingrediens

Listen af producenter, der skruer ned for blusset, stiger.

Senest har Polens største producent Grupa Azoty trimmet sin produktion af ammoniak, mens en anden polsk koncern PKN Orlen helt er stoppet med produktionen af nøgleingrediensen til at skabe gødning.

”I den nuværende situation, hvor prisen på gas i Europa er otte til 10 gange højere end i USA, er europæiske producenter ikke i stand til at konkurrere på det globale marked,” har Lukas Pasterski, en talsmand for lobbyorganisationen Fertilizer Europe tidligere sagt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også