Inflationen stiger igen: Fødevarer tager endnu et nøk op

Nye tal viser, at fødevarer var 14,6 procent dyrere i juli end samme tid sidste år. Men inflationen vil formentlig toppe i løbet af sensommeren og derefter langsomt aftage, vurderer økonom.
Foto: Henry Nicholls/REUTERS / X06612
Foto: Henry Nicholls/REUTERS / X06612
af ritzau og Emma lauridsen

Inflationen fortsætter med at stige og blev i juli opgjort til at være 8,7 procent.

Det er på niveau med den hidtidige top, der blev nået i februar 1983.

De 8,7 procent er 0,5 procentpoint højere end i juni.

Inflationen udregnes som et vægtet gennemsnit af prisstigningerne hen over et år på en række varegrupper som fødevarer, energi, restauranter og tøj.

Aktuelt er det særligt fødevarer, elektricitet og brændstof, der trækker indekset opad. For eksempel var fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer i juli 14,6 procent dyrere end samme tid sidste år.

Kategorien mælk, ost og æg er nu steget med 24,5 procent på et år, skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank i en meddelelse.

Nu falder de globale fødevarepriser: ”Toppen er nået”

Prisfaldet på de internationale fødevarer er i modsætning til inflationen netop faldet, og kan ifølge fødevareøkonom bruges som en markør, der viser, hvordan de danske priser udvikler sig. Det har AgriWatch netop beskrevet.

”Der er et stykke vej til, at prisfaldet rammer de danske kølediske, men overordnet set er det et tegn på, at vi også kan forvente et prisfald på en række landbrugsvarer,” sagde Henning Otte Hansen, fødevareøkonom og seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Han vurderer, at det samtidig også kan bruges som et pejlemærke til, hvordan inflationen forløber.

”Billigere fødevarer og olie kan lægge et loft over inflationen, så inflationsstigningen formentlig falder. Det sker med en vis forskydning, og derfor vil vi højst sandsynligt stadig opleve flere prisstignigner på varer, før de falder igen.”

Falder til efteråret

De nye tal viser, samlet set er prisen på varer over en bred kam steget med 13,2 procent over det seneste år.

Inflationen ventes dog snart at toppe, påpeger Tore Stramer, som er cheføkonom i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

”Ser vi fremad, så er det vores forventning, at inflationen vil toppe i løbet af sensommeren i et niveau omkring ni procent for herefter at aftage langsomt resten af året.”

”Hastigheden hvormed inflationen vil aftage er dog usikker og vil blandt andet afhænge af udviklingen i energi- og råvarepriserne.”

”Men som tingene ser ud nu, så er der et begrundet håb om, at inflationen snart topper, og at vi i løbet af 2023 vil nå et mere adstadigt inflationsniveau på cirka to-tre procent,” skriver han i en kommentar.

Inflationen er et udtryk for udviklingen i priserne over tid. Når inflationen stiger, får forbrugerne mindre for de samme penge, men man vil gerne have en lille, stabil inflation i økonomien, fordi det holder gang i forbruget.

Kornaftale har mat effekt: Råvareanalytikere ændrer prisprognoser

Salget af oksekød falder 25 pct. i danske supermarkeder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også