Landbrugsvirksomheder vil blive ramt direkte og indirekte af russisk gasstop

Der er usikkerhed om Ruslands fremtidige gasleverancer til Europa. Et eventuelt stop vil kunne mærkes på mange måder, og der er grund til at være bekymret, lyder det fra direktør i gødningsselskab.
Foto: DanGødning / PR
Foto: DanGødning / PR

Det vil ramme Danmark både direkte og indirekte, hvis Rusland ikke som planlagt genåbner rørledningen Nord Stream 1, der forsyner EU-lande med gas.

Blandt de virksomheder, der kan blive ramt indirekte, er Dangødning, der er en af Nordeuropas største producenter af flydende gødning til landbruget.

Det skriver Berlingske.

Dangødning bruger ikke selv naturgas direkte i produktionen, men det anvendes i produktionen af de råvarer, Dangødning bruger.

Cheføkonom i L&F: Gødningskrisen risikerer at gå fra problematisk til katastrofal

”Da vores produkter anvendes til fødevareproduktion, vil det sige, at slutbrugerne – altså de private husholdninger – vil blive påvirket af de højere priser på vores råvarer. Det er der bestemt grund til, at vi alle er bekymrede over,” skriver Kenneth Frederiksen, adm. direktør i Dangødning, til Berlingske.

En anden virksomhed, der kan blive ramt mere direkte af en fuld lukning af Nord Stream 1 er storproducenten af rapsprodukter Emmelev. Det skriver Børsen.

Det er en af de 47 danske virksomheder i Danmark, der står på en liste over såkaldt ikkebeskyttede gaskunder.

Det betyder, at virksomheden helt eller delvist kan få lukket for gasforsyningen, hvis det bliver nødvendigt. Det bekymrer dog ikke direktør Morten Simonsen nævneværdigt, da selskabet har en plan klar.

”Så længe vi har gas, så bruger vi det – helt eller delvist. Får vi besked på, at gasleverancerne holder op, så har vi jo brugt penge på at gøre det indledende arbejde til et alternativ. Vi skal bare have myndighedsgodkendelse,” siger han.

Planen er, at Emmelev vil installere fire multibrændere, hvor der kan bruges enten olie eller gas. Det er et projekt til 1,5 mio. kr.

Formand for kartoffelfabrik vil af gas-liste: ”Vi producerer mere, end vi forbruger”

L&F varsler krav: Virksomheder efterlades med kæmpe tab, hvis der lukkes for gassen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også