Sukkerfabrikker kan forvente grønne afgifter i millionklassen

Fredagens aftale om nye CO2-udgifter kan komme til at koste Nordic Sugar et større tocifret millionbeløb. Biogas kan være en redning.
Foto: Gregers Tycho/IND
Foto: Gregers Tycho/IND
AF MARIA OIEN

Med en bred aftale om CO2-afgifter kan Nordic Sugars to sukkerfabrikker på Lolland-Falster se frem til at betale store summer for udledningen, skriver Lolland Falsters Folketidende.

Fra 2025 skal sukkervirksomheden betale 75 kr. pr. ton CO2, og i 2030 hedder det tal 375 kr. pr. udledt ton.

Det vil betyde, at hvis Nordic Sugar fortsætter sin udledning på omkring 157.400 ton om året, kan det koste 11,8 mio. kr. i 2025 og helt op til 59 mio. kr. i 2030.

Det er dog ikke håbet, fortæller adm. direktør, Jesper Thomassen.

”Vi har allerede reduceret vores udledning med 60 procent, og vi arbejder målrettet på at skabe nogle stærkere, driftssikre og grønne sukkerfabrikker ved i fremtiden at bruge biogas. Derfor er gasledningen til Lolland-Falster og mere grøn gas helt nødvendig for os og hele områdets udvikling. Det er vores eneste vej til at gøre sukkerproduktionen grøn,” siger direktøren til mediet.

Gasledningen, der kan levere biogas til fabrikkerne, skal efter planen åbne i 2024. Og Jesper Thomassen håber, at den endelige model, politikerne laver, ikke vil beskatte den grønne gas på samme måde som sort gas.

Nordic Sugar, der er ejet af den tyske sukkerkoncern Nordzucker, øgede i 2021 sin omsætning med 2 mia. kr. Også her er forventningen, at verdenssituationen vil kunne mærkes i det igangværende år.

Udover en ny CO2-afgift fokuserer den brede aftale på Christiansborg på mere sol- og vindenergi, der skal firedobles i 2030, mens havvindmøllestrømmen skal femdobles.

Nordic Sugar-ejere øger omsætningen med milliardbeløb

Ekspertgruppe varsler kæmperegning til sukkerfabrikker: CO2-afgift vil ramme hårdt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler