Kurt Skare tror på fremtiden trods krads revisor-kritik: "Det skal nok falde på plads"

Skare-koncernens bank trækker finansieringen, og revisor stiller store spørgsmålstegn ved flere hundrede millioner i regnskabet. Men slagteristifter er fuld af fortrøstning, melder han i skriftligt svar. For banken har ingen udløbsdato.
Foto: Gorm Olesen/ERH
Foto: Gorm Olesen/ERH

Kurt Skare tror fortsat fuldt og fast på sit livsværk - den 50 år gamle og milliardstore slagterikoncern i Vejen, som han selv har skabt og lagt navn til.

Mandag vil produktionen køre som sædvanligt, og afregningen vil falde. Det melder han i en række svar, som han søndag eftermiddag sendte på mail til AgriWatch.

”Det er i hele taget business as usual. I sidste uge omsatte vi for ca. 50 mio kr., og vi er fulde af fortrøstning til fremtiden. Udviklingen ser positiv ud med stigende fødevarepriser, herunder stigende kødpriser,” skriver slagteriejeren.

”Vi er stolte over at have været på markedet i 50 år, og vi ser frem til mange flere år i branchen,” melder han.

Dermed maner slagteriejeren til ro efter det opsigtsvækkende regnskab, der fredag efter normal kontortid tikkede ind i de offentlige registre.

Kniven for struben: Revisor med sønderlemmende kritik af Skare-koncernen

Her tog koncernens revisor, Jørn Jepsen, der er partner og chef for private virksomheder i Deloitte, det stærkeste redskab i revisions-værktøjskassen i brug og kom med en såkaldt afkræftende konklusion.

Revisor ser ikke fortsat drift i koncernen

En sådan betyder rent ud sagt, at revisoren ikke mener, at regnskabet tegner et reelt billede af virksomhedens økonomi.

Jørn Jepsen ønsker, af hensyn til sin tavshedspligt, ikke at udtale sig ud over de påtegninger og kommentarer, han har lavet i koncernens mange regnskaber.

Han bekræfter dog søndag sin vurdering af, at regnskaberne ikke burde være aflagt med fortsat drift for øje.

Det betyder på rent dansk, at koncernen burde have indstillet driften, hvis det stod til revisionen.

En vurdering, som ledelsen, Kurt og datteren Gittte Skare er lodret uenige i, hvilket de åbent gjorde klart fredag aften i en sjælden pressemeddelelse.

Bank opsiger samarbejdet med slagterikoncernen Skare

Revisorpåtegningen nævner en række forhold. Herunder, at ”tilgodehavender fra salg, der i balancen er indregnet til 249,6 mio. kr. er efter vores opfattelse værdisat 120,8 mio. kr. for højt, på grund af manglende nedskrivning af nogle dubiøse debitorer. Egenkapitalen og årets resultat er således overvurderet med 120,8 mio. kr. vedrørende dette forhold,” lyder det.

Tilgodehavender hos andre virksomheder i koncernen, der løber op i 321,7 mo. kr., mener revisoren slet ikke er noget værd. Ej heller kapitalandele i tilknyttede virksomheder, der er værdisat til 76,8 mio. kr.

Disse tre beløb på samlet over en halv milliard kroner skal altså trækkes fra koncernens egenkapital. Denne er i holdingselskabet Kurt Skare Holding ApS, der er den største delmængde, som offentligheden får at se af den samlede økonomi., på 83,5 mio. kr.

Skare: Ingen udløbsdato på bank-aftale

Netop i marts i år var det 50 år siden, at Kurt Skare grundlagde den koncern, der i dag tæller talrige selskaber i ind- og udland og omsætter for mindst 1,2 mia. kr. årligt.

Den 77-årige Kurt Skare står fortsat selv i spidsen for den daglige drift og ledelse af den omfattende daglige produktion.

Hvornår har banken opsagt sit engagement, og hvor lang er fristen?

”Banken har for nylig opsagt samarbejdet med os. Der er ingen konkret udløbsdato på,” lyder det i svaret.

”Men da varelageret allerede er og bliver yderigere nedbragt betragteligt, betyder det en endnu højere egenfinansiering. I forvejen har vi en meget stor egenfinansiering. Nu går vi selvfølgelig i gang med at undersøge, hvem der skal være vores bank for fremtiden. Det skal nok falde på plads,” mener direktøren.

I en pressemeddelse udsendt fra familien fredag aften blev forskellige muligheder for ny finansiering nævnt.

”Nødvendig likviditet kan tilføres via kapitalindskud fra ejerne. Endvidere vil det blive vurderet, om det er nødvendigt at optage prioritetslån i koncernens ejendomsportefølje og fabrikker, som er nærmest ubelånt, da koncernen gennem tiden har valgt at være selvfinansierende,” lød det.

Nykredit har ifølge tinglysningen været bankforbindelse for Skare-selskaberne de seneste år. Regnskabet for Kurt Skare Holding Aps, der havde sidste regnskabsdag 30. september sidste år, viste et banklån på 80 mio. kr.

Hvorvidt det omfatter hele den samlede koncerns bankengagement, eller om der er andre aftaler i andre grene af koncernen, har ikke været muligt at få opklaret med sikkerhed, idet Nykredits presseafdeling ikke er vendt tilbage på AgriWatchs henvendelse i weekenden.

Revisorens afkræftende konklusioner gælder såvel Kurt Skare Holding Aps, men også pålægsselskaberne i Skare Food, der ikke er konsolideret ind under Kurt Skare Holding og Gitte Skares holdingselskab, som f.eks. Skare Meat Packers.

Kurt Skares koncern tæller ifølge familien pressemeddelelse fredag aften 650 ansatte.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også