Danish Pig Genetics stopper alle nye aktiviteter og leverancer til Rusland

Genetikselskabet Danish Pig Genetics har nu valgt at stoppe alle nye leverancer til Rusland, men beslutningen har ikke været nem, fortæller direktør.
Foto: PR-foto
Foto: PR-foto

Der bliver ikke sendt nye dyre- eller sædleverancer til Rusland.

Det danske genetikselskab Danish Pig Genetics har med øjeblikket virkning valgt at lukke for alt ny aktivitet i landet, fremgår det af en pressemeddelelse fredag eftermiddag.

”Det smerter os at høre om de tusinder af tabte liv og millioner af mennesker, der rammes af Ruslands invasion. Danish Genetics fordømmer invasionen på det kraftigste og støtter fuldt op om de sanktioner EU, samt andre lande og internationale organisationer har indført”, siger Henrik Biilmann, adm. dirketør i Danish Pig Genetics.

Genetikselskabet og partnerkredsen føler med den del af befolkningen i Rusland, som påvirkes af sanktionerne uden at være direkte part i krigen, hvilket også gælder selskabets partnere i Rusland, lyder det i meddelelsen.

”Derfor har en beslutning om at stoppe aktiviteterne heller ikke været nem, men vi ser ikke anden vej at gå, end at stoppe med at sælge dyr og sæd til kunder i Rusland som situationen er nu. Dermed også et stop for alle nye aktiviteter i Rusland”, siger Henrik Biilmann.

Risikerede at blive sagsøgt

Danish Pig Genetics indledte i juli 2021 et partnerskab med den russiske landbrugskoncern Agroeco om en opformering i landet.

Agroeco er en af Ruslands største svineproducenter, og gennem partnerskabet skulle de levere 35.000 Danish Pig Genetics-avlsdyr til det russiske marked.

Danish Pig Genetics adm. direktør, Henrik Biilmann, fortalte i sidste uge til AgriWatch, at partnerskabet stadig vil være aktivt trods invasionen af Ukraine.

”Dyrene er allerede i Rusland, hvor vi får en royalty, hver gang de sælger fra vores orner, som de har stående. Den del vil fortsætte, for det er ikke nysalg. Skulle vi stoppe det, ville vi bare takke nej til at modtage penge,” sagde Henrik Biilmann dengang.

Danbred stopper handel til krigsramte nøglemarkeder

Det er selskabets ejere og partnere Breeders of Denmark, der har vurderet situationen og udviklingen. Den adm. direktør Jan Lembke-Jensen sagde i samme forbindelse til AgriWatch, at de afventede situationen.

”Jeg afventer og ser, hvad der sker, og så må vi tage en beslutning på et tidspunkt. Lige nu har vi en del kontrakter i Rusland, som vi kan risikere at blive sagsøgt for, hvis vi ikke opfylder dem,” sagde direktøren.

Breeders of Denmark har en lille håndfuld ansatte i både Rusland og Ukraine. Næstefter Kina er de to lande de største markeders for selskabets renracede dyr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også