Biogas Danmark om eksperters forslag til CO2-afgift: "Vi er skuffet og dybt forundret"

Brancheforeningen Biogas Danmark er forundret over ekspertgruppens forslag til en fremtidig CO2-afgift. Formanden vil nu gå ind i kampen politisk.
Foto: Foto: Gorm Branderup
Foto: Foto: Gorm Branderup

På ottende etage i Axelborg var syv medarbejdere i Biogas Danmark tirsdag formiddag samlet for at følge med, da en ekspertgruppe fremlagde sine anbefalinger til en CO2-afgift for industrien.

Blikkene var stift rettet mod tv-skærmen, mens noterne i hastigt tempo blev nedskrevet på blokke.

Opmærksomheden var stor, for en fremtidig CO2-afgift kan få vidtrækkende konsekvenser for udviklingen af biogassektoren i Danmark.

Derfor går arbejdet med at nærlæse de 121 siders rapport nu i gang, og umiddelbart er Henrik Høegh, formand i Biogas Danmark, yderst kritisk over for anbefalingerne.

Det skyldes, at naturgas og biogas bliver blandet sammen i gasnettet, og derfor mener ekspertudvalget ikke, man kan lave en adskillelse. Det bestrider Biogas Danmark.

”Vores største ønske var, at naturgas og biogas bliver adskilt afgiftsmæssigt, når det distribueres via gasnettet. Det ser ikke ud til at være lykkes. Vi er skuffet og dybt forundret. Man lægger op til, at vi skal lave dobbelt gasnet. Det virker uforståeligt,” siger han til AgriWatch.

Blæser til politisk kamp

Ekspertgruppen anbefaler, at tilskud til biogasproduktion i udgangspunktet støttes med en sats svarende til CO2-afgiftssatsen på fossilt gas, hvilket svarer til, at anvendelse af biogas er afgiftsfritaget.

Men selvom det lyder som et positivt signal til biogasbranchen, er det stik modsat, mener Biogas Danmark.

Ifølge brancheforeningen vil den foreslåede støtteordning betyde, at det bliver dyrere for virksomheder at købe biogas.

”Det er særligt problematisk i forhold til at omstille dele af den tunge transport til biogas. Ekspertgruppen mener, at man ikke kan adskille biogas og naturgas fra hinanden, og det er faktuelt forkert, mener vi. Man har et system med oprindelsesgarantier, som allerede i dag benyttes af Energiministeriet for de virksomheder, der er omfattet kvotesystemet,” siger Frank Rosager, direktør i Biogas Danmark.

Han peger på, at Sverige og Tyskland modtager dansk biogas via gasnettet og bruger oprindelsesgarantier for dansk biogas som dokumentation for at give virksomheder CO2-afgiftsrefusion kan adskilles afgiftsmæssigt, og derfor er brancheforeningen forundret over dagens rapport.

”Nu er vi nødt til at gå ind i den politiske proces. Vi har et stort arbejde med at forklare politikerne, at der er store gevinster, som går tabt på denne måde,” siger Henrik Høegh.

Ekspertgruppen skitserer tre forskellige modeller, hvor priserne for at udlede et ton CO2 varierer mellem 225 og 750 kr. i 2030

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også