Investorer kredser om Nature Energy – kan udløse salg for tocifret milliardbeløb

Danmarks største biogaskoncern Nature Energy, der ejes af to kapitalfonde og Sampension, kan komme i spil i et kommende milliardsalg. ”Vi har fået en del henvendelser de seneste år,” siger bestyrelsesformand Jesper Lok, der afviser konkrete købsdialoger.
Foto: Nature Energy / PR
Foto: Nature Energy / PR
AF THOMAS RØNSHOLDT MØRCH OG OLE ANDERSEN

Danmarks største biogaskoncern Nature Energy, der har to internationale kapitalfonde og pensionsselskabet Sampension i ejerkredsen, styrer mod et salg i milliardklassen af den danske energivirksomhed.

Det erfarer AgriWatch og KapitalWatch fra flere kilder, der vurderer, at en kommende transaktion med Nature Energy vil have en værdi på et tocifret milliardbeløb.

Ifølge kilder har ejerkredsen sat gang i den indledende dialog med potentielle og interesserede købere.

Bestyrelsesformand i Nature Energy, Jesper Lok, afviser imidlertid, at der er konkrete forhandlinger om et salg af koncernen, som har hovedkontor i Odense.

Foto: Carsten Andreasen/ERH
Foto: Carsten Andreasen/ERH

”Der er en stor og tiltagende interesse for de grønne energikilder, og derfor også for Nature Energy. Også for biogassen, hvor Danmark har været pioner og er med i front. Vi har af samme grund fået en del henvendelser de seneste år, men har ikke igangværende konkrete købsdialoger,” siger Jesper Lok.

Han tiltrådte som bestyrelsesformand i Nature Energy for fire måneder siden, i september 2021, hvor han erstattede landbrugets mangeårige topfigur Peter Gæmelke.

Jesper Lok har en mangeårig fortid i Mærsk-koncernen og er tidligere adm. direktør i DSB.

”Det er klart, at interessen for bæredygtige løsninger aldrig har været større, og også derfor er Nature Energy en interessant virksomhed. Som en af verdens førende biogasproducenter har Nature Energy bidraget betydeligt til, at Danmark har et af verdens mest bæredygtige gasnet. Det gør os selvfølgelig til en interessant partner for mange interessenter inklusiv regeringer, virksomheder og investorer. Men på trods af det, så har vi ikke aktuelle salgsdialoger,” siger Jesper Lok.

Skal internationaliseres

De to kapitalfonde, britiske Pioneer Point Partners og amerikanske Davidson Kempner, købte i 2018 gennem et irsk selskab majoriteten i Nature Energy, mens Sampension også trådte ind som medaktionær med 20 pct. af biogaskoncernen.

Købet af de kommercielle aktiviteter i en handel til 1,1 mia. kr. skete med et erklæret mål fra køberne om at gøre den danske virksomhed til en international aktør i den grønne omstilling af det europæiske gasnet. Nature Energy var indtil da ejet af en række fynske kommuner.

”Når vi ser på Nature Energy, så ser vi en virksomhed, der ud fra Odense kan udvikle sig til at blive et nyt Vestas inden for produktionen af grøn gas til gasnettet,” sagde Sam Abboud, partner i Pioneer Point Partners, i en meddelelse, da handlen var en realitet.

Han ønsker i dag ikke at kommentere oplysninger om et muligt frasalg af Nature Energy, men han henviser til bestyrelsesformand Jesper Lok.

Davidson Kempner er et globalt institutionelt investeringsselskab, mens Pioneer Point Partners er et europæisk private equity partnerskab, som investerer i energi-, miljø- og vand-aktiviteter.

Stor investorinteresse

At der ifølge Jesper Loks er interesse blandt investorer for den danske biogasindustri blev bekræftet for nylig, da Industriens Pension indtrådte som medejer i Danmarks næststørste biogasvirksomhed, Bigadan i Skanderborg. Det skete med en investering på et betydeligt trecifret millionbeløb, mens en kreds af nordiske, institutionelle investorer også investerede i det familieejede Bigadan.

Nature Energy og Bigadan er landets to største biogasvirksomheder, som udnytter organisk affald som husdyrgødning og affald fra husholdninger til energiproduktion. En energikilde, der er spået en vigtig rolle i den grønne omstilling herhjemme og i flere andre lande.

Det er blot få måneder siden, at Nature Energy lancerede en ny strategisk vækstplan. I strategien bebudede Nature Energy store internationale ekspansionsplaner, hvor man frem mod 2030 vil investere 35 mia. kr. i nye storskala-anlæg i Europa og Nordamerika.

”Med vores nye strategi sigter vi efter stjernerne. Vi vil være den mest succesfulde og respekterede biogasproducent i verden. Det kræver store investeringer, men vi er forpligtet til at lave de investeringer, så vi skal yde vores bidrag til den grønne omstilling,” lød det fra adm. direktør i Nature Energy, Ole Hvelplund.

Konkret vil Nature Energy fokusere på blandt andet Frankrig, Holland, USA og Canada. I hele tal forventer Nature Energy at etablere 10-15 nye anlæg om året fra 2024, hvilket er en betragtelig udvidelse i forhold til de nuværende 12 anlæg, som selskab driver i dag.

Hvorvidt planen også kan realiseres afhænger dog af en politisk vilje til at give støtte til biogas.

”Vi er naturligvis afhængige af, at verdens politikere vil gøre, hvad der er nødvendigt for at leve op til Parisaftalen, og det gør man bl.a. ved at sætte turbo på den grønne omstilling og investere i klimavenlig energi som biogas. For der skal handling bag ordene, og så er vi klar til at levere,” sagde Ole Hvelplund.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også