Tican-leverandører udvandrede fra møde: Formand rystet over mulig ny afregning

Julefrokost og leverandørmøde endte brat, da producenter og medlemmer af Danske Svineproducenter valgte at gå i protest. Tican bekræfter, at der kigges på ny model for afregning.
Jeppe Bloch Nielsen, formand for Danske Svineproducenter. | Foto: Peter Høyer/Watch Medier
Jeppe Bloch Nielsen, formand for Danske Svineproducenter. | Foto: Peter Høyer/Watch Medier

Ticans leverandørmøde torsdag aften endte med en helt anden udgang end den planlagte julefrokost for en række af slagteriselsabets leverandører.

En hel del af dem valgte nemlig at udvandre midt i mødet, efter de havde fået bekræftet, at Tican fortsat ikke vil matche Danish Crowns restbetaling for det regnskabsår, der sluttede ved udgangen af september.

Helt konkret betyder det, at Tican-leverandørerne vil få 25 øre per kilo mindre i betaling end det store danske andelsselskabs andelsejere - et beløb, der samlet set løber op i ca. 90 mio. kr.

Det fortæller formand for Danske Svineproducenter, Jeppe Bloch Nielsen.

"Der var ikke det, der lignede en afbøjning fra Ticans side. Deres beslutning om ikke at matche restbetalingen står ved magt," forklarer han om mødet i Herning, hvor den tyske Tönnies-koncern, der ejer Tican, havde sendt topfiguren Frank Duffe. Han er en af Clemens Tönnies' tætteste medarbejdere og også er indsat som bestyrelsesformand i Tican Fresh Meat.

Den tyske formands oplæg gydede dog ikke meget olie på de oprørte vande hos leverandørerne ifølge Jeppe Bloch.

"Det betød, at halvdelen af selskabet udvandrede. Jeg rejste mig op og sagde, at vi ikke kom videre, og at vi leverandører sammen må finde en løsning på, hvordan vi skal komme videre," siger han.

Danske Svineproducenter havde lejet et andet lokale i kongrescentret, hvor de udvandrede samledes for at lægge slagplan.

"Folk var rystede. Vi tog en kort snak og fik så sørget for, at vi har kontaktinfo på folk. Der var lige omkring 90 personer, vi fik navn på med omkring samlet en million grise," siger han og tilføjer, at de alle derfor gik glip af julefrokosten, der ellers skulle have sluttet mødet.

Tican slagter årligt omkring 4 mio. grise.

Nervøs for ny afregning

Ud over de 25 øre i lavere afregning end forventet for leverandørerne for det forgangne år, blev Jeppe Bloch Nielsen oprørt over en anden bemærkning på mødet.

"De vil komme med store ændringer i deres afregning, måske endda så meget, at det vil blive deres egen notering. Vi er frustrerede, for vi aner ikke, hvad vi vil få for vores grise," siger han.

Adm. direktør Niels Jørgen Villesen ønsker ikke at udtale sig om mødet torsdag i Herning med producenterne.

"Vi vil gerne have dialogen med vores leverandører frem for via pressen," siger han, men bekræfter:

"Vi har overvejelser i gang vedrørende en anden afregningsmodel, men mere konkret kan jeg ikke sige nu, da arbejdet stadig er i gang."

Jeppe Bloch Nielsen vil nu sammen med de utilfredse leverandører kaste sig ind i forsøget på at redde den resterende del af sin efterbetaling.

"Nu går vi i gang med at afsøge de juridiske muligheder. Det positive i det her er, at der er noget at stå sammen om," melder producentformanden, der erklærer, at han fortsat er "lidt rystet og har svært ved at sætte ord på situationen."

"Siden 2005, hvor Tönnies købte slagteriet i Brørup, har man ikke en eneste gang ikke leveret efterbetalingen. Jeg håber, at den stemning der var i går, vil blive taget ind, og Tican så kan se, at sådan kan de ikke agere i Danmark. Ellers tror jeg ikke, at de får grise på sigt."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også