Bedstefaren handlede med heste, faren med kreaturer, men Niels Vinderslev skabte millionforretning med grisehandel

Niels Vinderslev er stifteren bag en af Danmarks største svinetransportører NV-Randers. Han har været vidne til en enorm udvikling i sektoren – fra transport via jernbane og skib til fem etagers lastbiler.
Fra venstre: Michael Vinderslev og Niels Vinderslev | Foto: Peter Høyer/Watch Medier
Fra venstre: Michael Vinderslev og Niels Vinderslev | Foto: Peter Høyer/Watch Medier

Forretning ligger til familien.

Det er en kendsgerning for Niels Vinderslev, der har stiftet en af Danmarks største virksomheder inden for transport af grise.

Vinderslevs ophav handlede med dyr, og næste generation går ligeledes ind i branchen.

Hent vores app til iPhone eller Android

Direktøren og forretningsmanden valgte dog en anden forretningsgren end sine forfædre, hvilket bar frugt.

"Min bedstefar var hestehandler og min far kreaturhandler. De har aldrig handlet med grise, men det endte alligevel med, at jeg droppede kreaturer i 90'erne. Jeg kunne bare se, der ville være en udvikling i grisene, og det har der så også været. Så det var rigtig nok set," siger stifter og adm. direktør i NV-Randers, Niels Vinderslev.

Udvikling var der ganske rigtigt nok af, hvilket også gjorde sig gældende for Vinderslevs forretning.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

I 1998/99 havde selskabet en bruttofortjeneste på 4,5 mio. kr. og et overskud på 146.088 kr. Virksomhedens seneste regnskab fra 2018/19 viser en bruttofortjeneste på 29,9 mio. kr., en omsætning på 1,4 mia. kr. og et overskud på 9,5 mio. kr.

Samtidig er eksporten af smågrise i Danmark gået fra 3 millioner smågrise i 2005 til 14,9 millioner smågrise i 2019.  

"Udviklingen er vi bare nødt til at følge med. Det kan vi ikke lave om på. Hvis vi troede, vi bare kunne køre videre som dengang, vi startede, så ville vi være ude af dansen. Så det handler om at følge med tiden," siger Niels Vinderslev og tilføjer:

"Alting bliver større. Bilerne og besætninger og alt der følger med. Det bliver vi som transportører nødt til at følge med i. Store besætninger er ikke interesseret i, hvis du ikke kan læsse det, de har behov for. Engang læssede vi 100 grise på en lastbil, men afhængig af størrelsen på bilen kan vi i dag læsse 800-900 grise."

Fra forretningsmand til storeksportør

Historien om Niels Vinderslev som forretningsmand startede tilbage fra før, han blev myndig. Vinderslev var et halvt år i Tyskland på Vieh- und Fleischhändlerschule og et halvt år hos en privat kreaturhandler med slagteri.

Det gjorde, at han blandt andet også kunne lære det tyske sprog.

I 1964 vendte Niels Vinderslev tilbage til Danmark og blev soldat i Viborg som 19-årig. Han begyndte dog at handle allerede som 18-årig.

"Dengang foregik tingene på en helt anden måde. Der var kreaturmarkeder og grisemarkeder praktisk talt i hver eneste by. Bare omkring Randers var der flere markeder. Der var nærmest ikke et sted, hvor der ikke var marked eller auktion. Der var over 70 slagterier dengang, og i dag er der omkring 10 tilbage. Så jeg har set hele udviklingen fra markederne dengang til i dag," siger Niels Vinderslev.

I begyndelsen handlede direktøren både med kreaturer og grise. I begyndelsen af 90'erne stoppede han dog med handel af kreaturer og fokusrede i stedet udelukkende på grisene.

"I 1994 byggede vi en eksportstald i Bjerregrav. Det har vi stadig derude i dag. Vi kører omkring 30.000 dyr igennem hver uge," siger Niels Vinderslev og fortsætter opremsningen:

"Vi har omkring 10.000 slagtesvin i ugen og omkring 16.000 smågrise, der flyttes internt i Danmark. Og så har vi 500-1000 slagtesøer. Så omkring 55.000-60.000 dyr omsætter og transporterer vi om ugen," siger Niels Vinderslev.

Han fortæller, at markedet i dag fungerer væsentligt anderledes end tidligere.

"I 70'erne begyndte vi at eksportere søer til Tyskland. Dengang blev de kørt med jernbane fra Randers og på et tidspunkt, kørte vi dem til Sønderborg, hvor de blev sejlet fra Sønderborg til Kiel og gik direkte fra båden ind på slagteriet. Det er helt anderledes i dag," siger Niels Vinderslev.

Han husker desuden en tid, hvor han blev vant til at stå op mellem kl. 3 og 5 hver morgen samt handelsmarkeder om lørdagen i Randers.

"Dengang, hvor vi handlede i Randers, kunne der måske være 3000 smågrise på en lørdag formiddag. Det var et voldsomt marked. Som regel var det kun 1500-2000, der blev handlet. Ser du så på vores eksport i dag, så kan vi have nogle dage, hvor vi eksporterer 10.000 på en dag. Det siger lidt om udviklingen," siger direktøren.

Handlede på slump

Niels Vinderslev har ud over sin tid i Tyskland som ung en uddannelse fra handelsskolen i Randers. Resten har han lært hen ad vejen, fortæller han.

"Dengang handlede man på slump. Det var sådan, at hvis man ikke lukkede øjnene op, så måtte man lukke pungen op. Så det var hurtigere lærepenge. Det passer ikke, hvis nogen siger, de aldrig har tabt penge, for så har de ikke lært det ordentligt. Først, når man har tabt nogle gange, lærer man det," siger Niels Vinderslev humørfyldt.

I dag eksporterer NV-Randers grise til Tyskland, Polen, Rumænien, Italien, Holland, Tjekkiet og Ungarn. Selskabet har 24 lastbiler og handelsmetoderne er noget anderledes.

"I dag foregår det på en helt anden måde. Der er masser af kunder, vi aldrig har set, men som vi kun taler i telefon med. Det er ikke længere på slump, men ud fra vægt, notering og stående aftaler. Så det kan slet ikke sammenlignes," understreger Niels Vinderslev.

Derfor påpeger direktøren, at ærligheden er altafgørende i branchen, da ringe spredes i vand, hvis en varer leveres ordentligt ifølge Niels Vinderslev.

"Det, der er vigtigt, er, at når du har lavet en aftale, så overholder du den og er reel og ærlig. Det er alpha og omega i den her branche. Der bliver lavet mange forretninger, hvor ingenting bliver skrevet ned og kontrakter baseres på, at et ord er et ord."

NV-Randers har 45 ansatte, hvor af en er ansat i Tyskland som sælger samt en i Italien. Dertil har virksomheden en ansat i Polen, der kører ud til besætninger for at optimere og være i kontakt med kunderne.

På virksomhedens kontor i Randers er der desuden to polske ansatte med en chef for salget, der ifølge Vinderslev er "rigtig skarp og kender hele det dansk-polske marked."

Søger udfordringer

Udover forretningen i Randers har Niels Vinderslev set sig lun på flere andre projekter og partnerskaber gennem tiden.

Det har resulteret i, at NV-Randers har 5700 søer i delte ejerskaber i tre virksomheder. Ødum Agro, Kisgaard Svineproduktion og Vupsa Svineproduktion.

Produktionerne laver tilsammen 20.000 slagtesvin om året og omkring 200.000 smågrise.

"Vi kan godt lide udfordringer, hvis vi kan se fornuften i det. Vi gør det ikke for at få mere arbejde, for det har vi nok af. Men kan vi lave et fundament og en god forretning, gør vi det. Så vi kom med en saltvandsindsprøjtning til nogle tidligere kunder og fik det optimeret sammen, og nu kører det," siger Niels Vinderslev om svineproduktionerne.  

Dertil er Vinderslev med i DCH International – Premium Porc i Rumænien, hvor familien har en "pæn aktiepost" ifølge Niels Vinderslev.

"Det er i min natur at tage en udfordring op. Sådan er jeg. Vi er også med i Breeders of Denmark i Haderslev siden 2002, hvor der i dag er over 50 mand ansat, og hvor de i øvrigt flyver avlsdyr til Kina, Japan, Vietnam og Sydkorea," siger Niels Vinderslev og tilføjer:

"Sidste uge blev leveret 2 fly med 2118 avlsdyr. De vil ende med at have sendt op til seks fly i slutningen af 2020 og starten af 2021."

Direktøren og forretningsmanden er dog ikke altid lykkedes med at få sine investeringer til at blive driftige forretninger. Det afskrækker dog ikke Vinderslev, når en god forretningsmulighed byder sig.

"Det er igen det her med, at jeg godt kan lide udfordringer. Vi har også haft et projekt i 2002 med en tysker og nogle danske kunder, hvor vi købte et anlæg i Neumark med 27.000 stipladser. Men det havde vi mange problemer med ift. gamle østtyske stalde og at holde det sygdomsfrit, så det valgte vi at sælge i 2006," siger Niels Vinderslev.

Direktøren påpeger, at familien for nuværende ikke aktivt søger at få flere partnerskaber, "men hvis det byder sig, og vi kan se det fornuftige i det, kan det sagtens være," siger han.

Næste generation tager over

Niels Vinderslev står, når regnskabet for året gøres op, fortsat som adm. direktør i NV-Randers. I den daglige drift er det dog næste generation, der har taget over. Michael, René og Rikke Vinderslev følger således i Niels Vinderslevs fodspor.

At Niels Vinderslevs børn skulle tage over, har dog ikke altid været en idé, der huede den garvede svinehandler.

"De første 25 år, vi var gift, Ninna og jeg, tog jeg hjemmefra kl. 3-5 hver eneste morgen og til markeder om lørdagen. Det var seks dages arbejde om ugen og med familien ved siden af. Dengang var det fysisk hårdt og ikke som i dag. Jeg sagde til mig selv; det skal min børn sgu ikke ind i," siger Niels Vinderslev og tilføjer:

"I 1989 skete murens fald til Østtyskland, og dermed opstod der nogle muligheder. Vi lavede en del forretning i Østtyskland i begyndelsen af 90'erne, og så begyndte eksporten af smågrise i 90'erne. Min ældste søn René kom så ind i forretningen, Michael kom et par år efter, og så Rikke tre år efter. Og så har vi lavet generationsskifte nu."

Med næste generation ved roret kan forretningen fortsætte sin udvikling.

"Vi ser mulighed i at ekspandere på det tyske marked på grund af nye kastrationsregler med fuld bedøvelse. Vi forventer, der vil være en del soholdere i Tyskland, der lukker ned, og det kan give efterspørgsel på smågrise," fortæller Michael Vinderslev, der har det ledelsesmæssige ansvar for køb og salg i NV-Randers.

Han fortæller dog, at der naturligvis skal være fornuft bag væksten. Ordene lyder næsten, som kom de fra faderen.

"Vi jagter ikke vækst, hvis det ikke giver mening. Vi skal ikke være større koste, hvad det vil. Den her branche er så uforudsigelig med faktorer som afrikansk svinepest og corona blandt andet. Der er mange udsving, så hvis vi ikke kan se forretning i det, vil vi ikke vækste. Vi har rigeligt at lave."

Svineproducenter kalder kritik af øget eksport af smågrise forfejlet 

Grisetransporter på over otte timer steg med 15 procent i 2019 

Seniorrådgiver om smågriseudvikling: "Lad markedet regulere sig selv"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også