Seges lancerer nyt grønt samarbejde med seks partnere

Projektet Giga har til formål at styrke værdikæden omkring biogasproduktion til gavn for aktører på tværs af landbrugssektoren. 
Maskinforhandleren Samson er blandt deltagerne i projektet. | Foto: Pressefoto
Maskinforhandleren Samson er blandt deltagerne i projektet. | Foto: Pressefoto

Et nyt projekt skal undersøge og demonstrere, hvordan nye typer biomasse kan gøre gavn som afgasset gødning ude hos landmændene. 

Det skal bl.a. højne kvaliteten af den gødning, landmændene får ud af biogasanlæggene, fremgår det af en pressemeddelelse. 

”Den fremtidige udbygning af biogasbranchen forventes at blive baseret på halm og andre svært-omsættelige biomasser, og hvis ikke vi får udviklet og demonstreret nye metoder til produktion og anvendelse af gødning fra biogasanlæggene, får vi ikke maksimalt udbytte af miljø- og klimaeffekter ved biogas,” udtaler Lars Villadsgaard, chefkonsulent og afdelingsleder for området Biogas & Bioraffinering i Seges Innovation.

Giga, som projektet hedder, er sat i søen af Seges Innovation i samarbejde med Nature Energy, Stiesdal Skyclean, Agri Energy Vrå, Højgaard, Samson og Aarhus Universitet. 

”Uforløst potentiale”

Der er ifølge pressemeddelelsen fortsat et ”uforløst potentiale” i den danske biogassektor, hvor omkring en tredjedel af husdyrgødningen i landet afgasses. Ambitionen er, at det i 2030 er to tredjedele af den danske husdyrgødning, og Giga-projektet sigter mod at sørge for, at den proces giver større miljø- og klimaeffekter. 

Det gælder bl.a. at pyrolyse, som Stiesdal Skyclean fremhæver i pressemeddelelsen. 

“Giga-projektet åbner op for muligheden for, at Stiesdal Skyclean kan samarbejde med forskere, eksperter og teknologileverandører for at identificere de mest hensigtsmæssige metoder til at separere afgasset biomasse fra biogasanlæggene. Dette vil maksimere mængden af biogasrestfibre til pyrolyse og samtidigt forbedre gødningsværdien af væskefraktionen. Derved kan potentialet i et integreret biogas- og pyrolyseanlæg realiseres fuldt ud, både økonomisk og med hensyn til klimaeffekt,” udtaler Henrik Nørskov Pedersen, chef for salg og forretningsudvikling hos Stiesdal Skyclean.

Sammen vil partnerne forsøge at ”udvikle og demonstrere”, hvordan det kan blive til virkelighed. 

”Derfor har vi samlet hele værdikæden fra biogasanlæg til mark i Giga-projektet, der skal levere de nødvendige løsninger til at sikre, at biogasanlæggene i fremtiden leverer både klima-, miljø- og gødskningsgevinster i landbruget,” udtaler Lars Villadsgaard, Seges. 

Projektet afsluttes i 2027 og er netop skudt i gang. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også