Nyt forskningsprojekt med 60 mio. kr. i ryggen skal styrke planteavlen

Tre universiteter og 100 landmænd vil reducere brugen af pesticider og sikre højt udbytte med bl.a. kunstig intelligens. (Rettet) 
Samarbejdet omfatter tre universitet i Danmark og England. | Foto: Lars Hansen
Samarbejdet omfatter tre universitet i Danmark og England. | Foto: Lars Hansen

(Rettet den. 28/2: Det fremgik tidligere, at det var Novo Nordisk, der stod for finansieringen, men det er Novo Nordisk Fonden, som det nu fremgår af artiklen.)

One Crop Health, et nyt forskningssamarbejde med base på Københavns Universitet, skal fremme ”fremtidens bæredygtige planteavl”. 

Til formålet har projektet fået 60 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at samle viden og udvikle et mere bæredygtigt landbrug med en højere produktion af fødevarer, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse. 

Fokuspunktet er bl.a. reduktioner i brugen af pesticider samtidig med, at der sikres højt udbytte. Det er tiltag som overvågning med kunstig intelligens, robotteknologi og bioteknologi, der nævnes som løsninger. 

”Generelt skal fokus flyttes fra at løse enkeltstående problemer med få hårdhændede redskaber, som pesticider. Ofte skaber den tilgang nye problemer andre steder, som også skal løses.”

”Når marker beplantes tæt for at undgå, at give plads og lys til ukrudt, men det i stedet skaber de optimale betingelser for svampe og sygdomme, viser det, hvordan en manglende helhedsforståelse kan føre til misforståede løsninger. Vi skal i stedet blive bedre til forstå hele økosystemet, og så gøre brug af alle de moderne redskaber, der er til rådighed i dag,” udtaler Paul Neve, professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet. 

De øvrige parter i projektet er Aarhus Universitet og engelske Rothamsted Research, mens Novo Nordisk Fonden finansierer projektet. Derudover indgår 100 landmænd i Danmark og England, der har stillet markerne til rådighed, i projektet.

”Vi starter ude hos landmændene for at lære hvilke udfordringer, der er i dag, hvordan de forsøger at løse dem, - hvad der virker og hvad der ikke gør. Til den vidensbank lægger vi vores faglige viden om økosystemer, moderne teknologier og metoder, og så er det målet når de seks år er gået, at kunne give en masse viden og konkrete metoder tilbage til landmændene,” udtaler Paul Neve.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også