Bio-samarbejde vil vride værdi ud af landbrugets restprodukter
EU-projektet Brillian vil afdække, hvordan der kan vrides mere værdi ud af restprodukter fra høstafgrøder via bioforædling og dermed sikre en bedre økonomi i landbruget.
Det skriver Teknologisk Institut, som er én af projektets partnere, i en pressemeddelelse.
”Projektet er skabt for at udvide forretningsmodellen for primær- og fødevareproducenterne. Vi skal undersøge, hvordan man med moderne teknologi kan udvikle, det, der i dag er restprodukter fra agri- og industrielproduktionen til nye biologiske råstoffer af højere værdi end i dag,” udtaler sektionsleder Angelica Tamayo Tenorio fra Teknologisk Institut.
Det skal ske i samarbejde med landbrugets virksomheder og deres samarbejdspartnere i Danmark, Spanien og Italien og på sigt også implementeres i en række lande i den østlige del af Europa. Den danske del af Brillian-projektet fokuserer på proteinudvinding fra rapskage og udnyttelsen af biomasse.
Den videre procesudvikling skal foregå i Teknologisk Instituts Biosolutions Technology Center i Taastrup. Ud over Teknologisk Institut deltager også grovvareselskabet DLG og Food & Bio Cluster Denmark i den danske del af Brillian. I projektet skal DLG stå for kontakten til danske landmænd.
”Proteinproduktet har basalt set en højere værdi, og derfor bør det kunne give landmændene en højere pris. Hvis vi i det lange løb kan skabe merværdi ud af landmændenes produkter, kan de få en højere pris for deres raps, og det kan derved gavne producenterne økonomisk på langt sigt,” udtaler Ingolf Nielsen, direktør i DLG Food Oil.
Samtidig skal Food & Bio Cluster Denmark stå for en række analyser, bl.a. med fokus på udnyttelse af bioressourcer i flere stadier af produktets livscyklus — såkaldt kaskadeudnyttelse.
Relaterede artikler
Andelsejet græsproteinfabrik får ny bestyrelsesformand
For abonnenter