Novo Nordisks og Bill Gates' fonde poster trecifret millionbeløb i fermentering

200 mio. kr. skal fremme udviklingen af fermenteringsteknologi, der kan forvandle CO2 til mad. Hvis teknologien indfrier sit potentiale, står konsortiet bag klar med flere penge endnu. 
Mads Krogsgaard Thomsen, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden. | Foto: Gregers Tycho
Mads Krogsgaard Thomsen, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden. | Foto: Gregers Tycho

Novo Nordisk Fonden og Bill & Melinda Gates Foundation går sammen om at indskyde 200 mio. kr. i et konsortium, som skal udvikle og afprøve teknologi til at forvandle CO2 til fødevareproteiner med ambitionen om at frigøre enorme mængder landbrugsjord på globalt plan. 

Det skriver Finans

De teknologier, som konsortiet skal fokusere på, omhandler teknologier der kan indfange og transformere CO2 fra f.eks. bryggerier eller kraftværker til acetat, som mikroorganismer så igen kan fermentere til proteinrige fødevarer, der kan erstatte mælkeproteiner eller spises af mennesker i sin egen ret. 

”Vi vil gerne kunne brødføde 1 mia. mennesker med fermenterede fødevarer. Det vil under normale omstændigheder kræve så mange sukkerrør og sukkerroer, at det svarer til et areal på Argentinas størrelse, men ved at udnytte CO2’en kan vi skabe en bæredygtig proteinkilde,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden, til mediet. 

Forskningen skal gennemføres med udgangspunkt i Danmark, hvor partnere såsom Novozymes og Topsøe samt Aarhus Universitet, skal evaluere løbende på fremskridtene. 

Hvis teknologien viser sig at leve op til sit forventede potentiale, står Novo Nordisk Fonden samt Bill & Melinda Gates Foundation klar til at poste et milliardbeløb i udbredelsen af teknologien. 

”Når vi forhåbentlig kommer så langt, skal vi bruge langt flere penge. Milliarder af kroner til opskalering. Jeg har et budget på 9 mia. kr. om året, mens Bill Gates har et budget på 7-8 mia. dollars om året, så han har jo en helt anden rækkevidde,” fortæller Mads Krogsgaard Thomsen til mediet. 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også