Muligt tvangsarbejde bag danske selskabers solceller

Projektudviklerne European Energy og Better Energy har begge opført solceller i Danmark, hvor de kinesiske leverandører ikke kan udelukke brug af materialer fra Xinjiang provinsen, hvor mistanken om tvangsarbejde er høj.
Foto: European Energy
Foto: European Energy

Det er sket før, at solcelleparker i europæiske lande er blevet knyttet til kinesisk tvangsarbejde. For lidt over et år siden var det svenske solceller, der kunne knyttes til et kinesisk firma, der har deltaget i Kinas arbejdsprogram i Xinjiang-regionen.

Torsdag eftermiddag afslører TV2 i samarbejde med det undersøgende danske medie Danwatch, at det samme gør sig gældende for flere danske soludviklere.

Blandt dem er European Energyes solcellepark ved Aabenraa, hvor leverandøren, Trina Solar, får dele af sine materialer fra virksomheder i Xinjiang.

Kommunikationschef Thomas Beck Sørensen siger på vegne af European Energy til TV2, at selskabet fremover vil sørge for at indhente en garanti for, at der ikke er materialer fra Xinjian-provinsen i de leverancer, den danske udvikler får.

Også udvikleren Better Energy benytter sig af kinesiske leverandører med forbindelser til Xinjian provinsen. Pressechef Bergmann Mølgaard kan dog ikke stille nogen garanti for, at solcellerne bliver produceret uden tvangsarbejde, udtaler han til TV2.

Kina kan sidde på 95 pct. af markedet.

Det Internationale Energi Agentur (IEA) var for nylig fremme med ny rapport, hvor de advarede mod konsekvenserne af kinesisk solcelledominans. Ifølge IEA sidder Kina på mindst 80 pct. af markedet, og er på vej til at erobre endnu mere, så landet indenfor en kort årrække kan sidde på op mod 95 pct. af verdensmarkedet.

Ifølge menneskerettighedsorganisationer har Kina sendt op imod en million af det muslimske mindretal, uighurerne, i såkaldte genopdragelseslejre i Xinjiang-regionen.

I 1949 udgjorde uighurerne 90 pct. af befolkningen i Xinjiang. I dag er de i mindretal efter års indvandring af såkaldt etniske hankinesere, som majoriteten af kinesere tilhører.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Energiselskaber: Landmænd står i kø for at etablere solceller - men barrierer skal væk

Danmark kan blive det dyreste land at sætte solceller op i

European Energy vil hente CO2 til milliard-metanolprojekt fra jyske biogasanlæg

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også