Danish Crown indstiller slagteri til lukning: 1200 stillinger nedlægges

Danish Crown planlægger at lukke endnu et slagteri. Samtidig lukkes der for ”nye grise”, da stabilitetsmaske indføres. (opdateret)
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Danish Crown indstiller slagteriet i Ringsted til lukning. Samtidig strammer slagteriet nu grebet om andelshaverne, der leverer grise, så de ikke springer ind og ud på leverancerne.

Det skriver den andelsejede slagterikoncern i en pressemeddelelse.

Lukningen betyder, at Danish Crown nedlægger 1200 stillinger. Meldingen kommer næsten præcis et år efter, at Danish Crown senest meldte, at et slagteri skulle lukkes, nemlig slagteriet i Sæby.

Lukningen kommer som følge af, at Danish Crown de senest år har haft kraftigt faldende leverancer. Hvor andelsslagteriet for et par år siden slagtede over 14 mio. danske grise årligt, forventer koncernen nu at komme under 10 mio. grise i år.

”Det er en tung beslutning at skulle lukke slagteriet i Ringsted og i særdeleshed at skulle sige farvel til dygtige og vellidte kolleger, men det er et nødvendigt skridt i vores bestræbelser på at udvikle Danish Crowns position som en moderne fødevarevirksomhed. Med ændringerne sætter vi alt ind på at skærpe effektiviteten på slagterierne og sælge mange flere forædlede produkter til vores nøglekunder over hele Europa,” udtaler Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown.

Slagteriet indstilles til lukning i midten af september.

Ved at nedlægge Ringsted-slagteriet frigiver koncernen omkring 250 mio. kr. til andre investeringer over de næste tre år. Det vil ifølge slagteriet skabe op mod 300 nye stillinger.

Tager masken i brug

Danish Crown har de seneste år været presset af faldende svineleverancer. Derfor tager slagterikoncernen i samme ombæring stabilitetsmasken i brug.

Det betyder, at andelshaverne ikke kan øge deres A-mængde- det antal grise, andelshaverne har tilkendegivet, de vil levere i løbet af et år. Ændringer skal nu ske med 12 måneders varsel. Samtidig vil der blive afregnet med stabilitetsfradrag, hvis der er større udsving i leverancerne, end Danish Crowns regler tillader.

”Der skal simpelthen ske noget nu, og vi er klar til at dreje på alle de håndtag, vi kan. De sidste 20 år har vi igen og igen skruet op og ned for vores kapacitet. Altså enten ansat eller afskediget hundredvis af medarbejdere. Både overarbejde, oplæring af nye medarbejdere og ledig kapacitet er voldsomt dyrt og koster millionbeløb. Derfor skal vi gøre alt for at stabilisere andelsejernes leverancer af grise, for det er en af vejene til at kunne afregne deres grise til en pris, der matcher resten af Europa,” udtaler Danish Crowns formand Asger Krogsgaard 

Mere forædling

Som en del af sin 2021-strategi Feeding the future vil Danish Crown i højere grad skabe vækst ved at forædle produkter. Det udmøntede sig bl.a. i en investering på 800 mio. kr. i en baconfabrik ved Manchester i England.

Strategien om øget forædling skal der nu sættes fart på, mens produktionen skal effektiviseres, så Danish Crowns konkurrenceevne kan løftes.

Ambitionen er, at andelsejernes kød enten skal sælges som forædlede varer eller alternativt eksporteres som halvfabrikata til højprismarkeder, lyder det i pressemeddelelsen.

”Den globale handel med grisekød er ændret markant de senere år, så markedet for eksport af grisekød til videreforarbejdning rundt omkring i verden nu er domineret af Spanien, USA og Brasilien. Til gengæld kan vi se et potentiale for forædlede produkter, hvor det europæiske marked har vist stor interesse for eksempelvis bacon og pepperoni produceret af Danish Crown,” udtaler Jais Valeur.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også