Arla-ansatte på flere mejerier har nedlagt arbejdet

Utilfredshed med overenskomst for HK-ansatte har fået mejeriansatte til at nedlægge arbejdet.
Over 100 laboranter på Arlas mejerier har mandag nedlagt arbejdet i protest mod manglende lønstigninger. | Foto: Martin Thomas Ford
Over 100 laboranter på Arlas mejerier har mandag nedlagt arbejdet i protest mod manglende lønstigninger. | Foto: Martin Thomas Ford

Over 100 ansatte på HK-overenskomst har nedlagt arbejdet på en række af Arla Foods mejerier mandag morgen.

Det skriver flere medier, heriblandt JV.dk med henvisning til en orientering fra Arla Foods, som AgriWatch også har modtaget.

Mejerikoncernen beretter, at der skulle være tale om følgende mejerier: Danmark Protein, Bislev, Akafa, Hoco, Taulov, Arinco og Esbjerg.

I alt er der tale om omkring 125 laboranter, der er ansat på overenskomst fra HK. Arbejdsnedlæggelsen er overenskomststridig.

Ifølge tillidsrepræsentant Lone Elkjær på Danmark Protein er det uenighed omkring løn og en paragraf i flere ansættelseskontrakter, der har udløst strejken. Det skriver TV Midtvest.

Hun forklarer, at der ifølge laboranternes overenskomst burde have været en lønstigning på 722 kroner om måneden sidste år, men at lønstigningen i flere tilfælde er blevet modregnet i laboranternes personlige tillæg. Det fremgår af laboranternes kontrakter, at Arla har ret til dette.

”Det er ikke sådan, at Arla ikke er blevet gjort opmærksom på vores utilfredshed. Jeg kan godt sige, at strejken ikke kan komme som en overraskelse,” siger Lone Elkjær, der er blevet udnævnt til talsperson for alle otte mejerier under strejken.

Arla ønsker ikke at stille op til interview, men udtaler:

”Arla er en del af Mejeribrugets Arbejdsgiverforenings overenskomst med HK. Det er en overenskomst, som HK altså har indgået, og som HKs medlemmer har godkendt, og Arla følger ordlyden i den aftale. Nogle af de ansatte på overenskomsten er utilfredse med lønforhøjelsen, og derfor har de nedlagt arbejdet. Vi forventer, at HK og tillidsrepræsentanterne omgående går i dialog med dem og beder dem om at genoptage arbejdet med det samme. Vi er kede af situationen og ærgerlige over, at den aftalte overenskomst giver anledning til utilfredshed,” skriver Arla i pressemeddelelsen.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvorvidt produktionen på de ramte mejerier vil blive påvirket.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også