DLG-formand om Biocirc-ejerskab: Beholder indflydelse selv om ejerandele svinder

DLG vil fortsat have indflydelse i Biocirc, selv om grovvarekoncernen ikke smider yderligere penge ind for at beholde sine ejerandele.
PR-foto: DLG | Foto: Pr-foto Dlg
PR-foto: DLG | Foto: Pr-foto Dlg

Selv om DLG’s ejerandele i Biocirc vil blive udvandet, i takt med at energiselskabet skal finansiere sine ambitiøse udvidelser, betyder det ikke, at andelskoncernens indflydelse bliver mindre.

Det fortæller bestyrelsesformand i DLG, Niels Dengsø Jensen, i et interview med AgriWatch i forbindelse med grovvarekoncernens årsregnskab onsdag. 

”Folk forudsætter altid, at hvis man har ti pct. af kapitalen, har man også en tiendedel af bestyrelsesposterne. Men sådan virker det ikke altid i partnerskaber. Vi er bedre repræsenteret i Biocirc, fordi de er meget interesserede i vores viden om markedet og vores adgang til landmænd,” siger han.

Biocirc vil etablere en række energiøer i Danmark og udlandet. Selskabet har på to år købt otte biogasanlæg, hvor energiøerne skal centrere sig om flere af biogasanlæggene. Derfor er selskabets adgang til landmændenes leverancer af biomasse afgørende, hvilket DLG med omkring 27.000 andelshavere kan skabe.

DLG sidder da også fortsat på to bestyrelsesposter i Biocircs hovedselskab, selv om ejerandelene allerede er svundet ind. Niels Dengsø Jensen sidder på den ene af syv pladser, mens koncernens driftsdirektør Jesper Pagh også optager en plads.

DLG købte 10-15 pct. af Biocirc i maj 2023 for 377 mio. kr. Siden er ejerandelene svundet ind til 5-10 pct., som Biocirc har hentet kapital for at finansiere sine opkøb af biogasanlæg. 

Biocirc har udtalt store ambitioner og vil bruge flere milliarder kr. på at etablere en række energi-øer i Danmark, Tyskland og USA. Hver energiø, som består af blandt andet solceller, biogasanlæg, vindmøller og anden produktion, forventes at koste fem mia. kr.

”Vi er udmærket godt klar over, at vores ejerandele bliver mindre. Men det er en strategisk investering, så derfor handler det ikke om, at vi har 8, 10 eller 12 pct. ejerandele. For os handler det om den kommercielle mulighed,” siger han.

Han nævner to af DLG’s grønne investeringer, græsproteinfabrikken Biorefine og insektproteinfabrikken Enorm, som to løsninger, der kan give kommercielle muligheder, hvis de kobles på energiøerne. 

Ser ingen konflikter

Biocirc drives af kapitalforvalteren Maigaard & Molbech. Her forvaltes en gruppe velhavende danske familiers formuer, herunder Just Eat-stifteren Bo Bendtsens.

Landbrugets andelsselskaber har før stødt tæerne på at blande andelshaveres interesser med ekstern kapital. Som seniorrådgiver hos Københavns Universitet, Henning Otte Hansen, før har advaret om i AgriWatch er der modstridende interesser, da leverandørerne vil have en højest mulig pris, mens ejerne vil have et højest muligt overskud. 

Niels Dengsø Jensen ser dog ingen modsætningsforhold mellem interesserne hos de andelshavere, der kommer til at levere biomasse til biogasanlæggene, og så Biocirc-ejerne.

Der kan vel komme en konflikt mellem andelshavere, der vil have flere penge for det, de leverer, og Biocirc, der vil presse prisen ned?

”Ja, men det er jo ikke en anderledes konflikt, end der også ville kunne opstå i enhver anden sammenhæng, hvor de handler med DLG i hverdagen. Og så er man jo fri til at finde et andet selskab,” siger han.

Så du frygter ikke, I kommer til at sidde som en lus mellem to negle?

”Nej, det gør jeg ikke. Også fordi jeg synes, at den diskussion, der har været omkring kontrakter, er vi egentlig kommet rigtig fornuftig igennem,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også