Mens Arla hæver: Ærkerival starter året med prisfald

Efter prishop i december, sænkes mælkeprisen nu mærkbart hos hollandske Frieslandcampina.
Foto: Frieslandcampina/ Pr
Foto: Frieslandcampina/ Pr

Stigningen på næsten 30 øre i decembers mælkepris var alt for kraftig til, hvad markedet kunne bære. 

Derfor nedjusterer Frieslandcampina nu sin mælkepris for januar med 11,6 øre pr kg. Det fremgik af en nylig opdatering for mælkeprisen fra det hollandske andelsselskab.

Arla-rival afslutter året med kraftig stigning i mælkeprisen

Dermed gik andelsmejeriet, der regnes for Arlas største konkurrent, direkte modsat på prissætningen. Arla meldte nemlig kort før jul, at mælkeprisen for januar øges med 22,3 øre per kilo for årets første måned.

Arla hæver mælkeprisen igen

Dette skete dog vel at mærke efter, at mælkeprisen i december ikke var steget nær så meget som Frieslandcampinas prisforhøjelse.

Traditionelt starter året for mælkeproducenter oftest med prisfald på mælkeprisen. Efter den ”fede” julemåned med storsalg af mælk og fløde, er der anderledes smalkost på januar-menuerne.

”Sænkningen skyldes den positive korrektion i december. Uden denne korrektion vil der være en mindre øgning af mælkeprisen i januar. Stigningen er baseret på forventningen om, at mælkepriserne fra vores reference-virksomheder vil stige en anelse,” lyder det i udtalelsen om mælkeprisen fra Frieslandcampina.

Den såkaldte garanterede mælkepris fra Frieslandcampina lyder i januar nu på 44,75 euro per 100 kilo. Denne pris kan dog altså - som det er sket med decemberprisen - korrigeres efterfølgende. Det skyldes, at Frieslandcampina bygger sin mælkepris på forventninger til den kommende måned, blandt andet også med brug af referencevirksomheder, herunder Arlas, mælkepriser.

Derimod bygger Arla sin mælkepris på de allerede opnåede resultater i forretningen.

Arlas konventionelle mælkepris i januar lyder på 43,75 eurocent per kg. De to priser kan dog ikke direkte sammenlignes, på grund af mærkbare forskelle i prisdannelsen på afregningen. Såvel i afregning for værdistoffer, tillæg og fradrag, samt også efterbetaling.

Hvor Arla efter 2023 forventes at betale en efterbetaling på 1,5 eurocent pr kg leveret mælk i året, meldte Frieslandcampina før jul, at der ikke vil blive tale om en efterbetaling som følge af en større spareplan.

Arla-rival dropper efterbetaling og skærer 1800 stillinger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også