Danish Crown har aldrig været længere fra sit mål — men har kun besparelser at gøre godt med

Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown, hæfter sig ved, at det — trods den dårlige konkurrenceevne — har været ”et godt år” for danske svineproducenter. (Rettet) 
Jais Valeur tiltrådte som adm. direktør i Danish Crown i 2015. Kort efter lancerede han koncernens mest fremtrædende nøgletal - EU-indekset om mål på +60 øre. | Foto: Joachim Ladefoged
Jais Valeur tiltrådte som adm. direktør i Danish Crown i 2015. Kort efter lancerede han koncernens mest fremtrædende nøgletal - EU-indekset om mål på +60 øre. | Foto: Joachim Ladefoged

Danish Crowns hårdt pressede konkurrenceevne skal først og fremmest genetableres via besparelser. Men adm. direktør Jais Valeur erkender, at det ikke nødvendigvis er nok for at indhente det massive efterslæb, som slagterikoncernens andelshavere lige nu oplever. 

I år faldt det Danish Crowns eget centrale nøgletal for konkurrenceevnen, som koncernen selv bruger til at sammenligne, til -256 øre. Danish Crown har ellers forpligtet sig på at levere +60 øre. 

 

Dermed er Danish Crown mere end 3 kr. fra at levere på sit løfte per kg. gris og betaler markant mindre end sine europæiske konkurrenter. Samtidig har gabet til konkurrenterne aldrig været større, end det er nu. 

Danish Crown er presset på både nære og fjerne markeder, og for at gøre ondt værre for andelsslagteriet, har også en buldrende inflation i starten af året betydet et ringere salg. Derfor gør Danish Crown, hvad koncernen kan, for at forbedre sin konkurrenceevne — sparer.

”Vi spænder bæltet ind for på den måde at sørge for, at vi kan være så konkurrencedygtige som muligt,” siger Jais Valeur. 

Udtalelsen kommer oven på, at både topchefen og den nu afgåede mangeårige formand Erik Bredholt ellers har udtalt, at besparelser ikke er nok. Så sent som ved aflæggelsen af Danish Crowns halvårsregnskab i foråret 2023, bekræftede topchefen selv, at slagteriselskabet ikke alene kan spare sig konkurrencedygtig. 

I sensommeren lancerede andelsselskabet sin spareplan Horizon, der på sigt skal sikre besparelser for 1,5 mia. kr. Også slagterilukninger i Boizenburg i Tyskland og Sæby i Nordjylland spiller en rolle her, og Danish Crown har i indeværende år reduceret sin medarbejderstab med ca. 1700 personer.

Hvilke værktøjer har I ud over besparelser?

”Det program, vi har lanceret (Horizon, red.), vil give ca. 1,5 mia. kr. i besparelser over to år. Det er klart, at hvis vi er 2 eller 2,5 mia. kr. bagefter, så er det ikke nok til at lukke hullet. Vi har en forventning om, at markedet normaliserer sig, og så kan man altid diskutere hvor meget,” svarer Jais Valeur. 

”Men vi tror på, at der bliver en bedre balance, for produktionen af gris er jo trods alt faldet i hele Europa, og hver tiende landmand er stoppet,” tilføjer han. 

Forventer bedre ”balance” i markedet

Direktøren afviser at komme med et bud på, hvornår efterslæbet er indhentet. 

Hvor stor en forbedring håber I at se?

”Vi har et forbedringsprogram på 1,5 mia. kr. Det er det, vi selv kan gøre noget ved.”

Hvad med de forventninger, du lægger over på markedet?

”Det kan jeg ikke sige noget meget præcist om. Det er der ingen, der kan forudse i den situation, markedet har været i de sidste par år. Det er alt for relativt at udtale sig meget præcist om. Men det er klart, at når produktionen falder næsten 10 pct., så kommer der jo en balance i salget af kød,” mener topchefen.

Om Danish Crown i den nære fremtid kommer til at levere på sin egen målsætning om en betaling til andelshaverne, der som minimum er 60 øre bedre per kg. end de europæiske konkurrenter, vil Jais Valeur heller ikke kommentere på. 

”Jeg tror, at det er vigtigt at forstå, at Danish Crown er en global spiller, som er eksponeret rigtig meget mod markedsvilkår. Det er bare sådan, det er — det går op, og det går ned,” siger topchefen. 

Pres på både nære og fjerne markeder

Det markedsvilkår, direktøren peger på, er bl.a. større konkurrence uden for Europa på de såkaldte højværdimarkeder, som traditionelt set har stået for en betydelig del af omsætningen, såsom Kina og Japan, hvor konkurrencen fra USA og Brasilien er stor. 

”Verden er blevet vendt lidt på hovedet, og eksporten ud af Europa har været utrolig svag de sidste 18 måneder,” siger Jais Valeur. 

Samtidig er afsætningen til Europa heller ikke blevet nemmere, forklarer direktøren, for på de europæiske markeder, anført af Tyskland, spreder en tendens sig, hvor forbrugerne i stigende grad efterspørger kød produceret i eget land. 

Begge faktorer udfordrer Danish Crown, der historisk har eksporteret langt størstedelen af sine varer. 

”Værdien af de tyske varer på det tyske marked går op, og vi kan jo ikke sælge danske varer som tyske. Det er jo det, der udfordrer os,” siger Jais Valeur. 

Den udfordring fornægter sig heller i koncernens nøgletal for året, der viser, at Danish Crown trods en vækst i omsætningen er udfordret. Driftsresultatet falder og den relativt set høje notering gennem en stor del af året sætter pres på egenkapitalen. 

Som konsekvens skærer Danish Crown sit overskud med over en fjerdedel, mens også soliditetsgraden falder. 

(Danish Crowns efterslæb er rettet til at være -256 øre, som det er oplyst i regnskabet. AgriWatch beklager fejlen.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også