Afgående formand: Vi har slidt hinanden op

Erik Bredholt erklærer sig ”afklaret” med sit farvel til Danish Crowns bestyrelse. Og minder så andelshaverne om særlig en vigtig pointe op til det kommende valg i december.
Erik Bredholt vil især savne én ting ved at være formand i Danish Crown. Mest stolt er han af ansættelsen af Jais Valeur.
Erik Bredholt vil især savne én ting ved at være formand i Danish Crown. Mest stolt er han af ansættelsen af Jais Valeur.

Tilliden var slidt efter en hård periode, så det kunne ikke være anderledes.

Sådan forklarer Erik Bredholt, nu tidligere formand for Danish Crown, selv sit pludselige farvel til slagterikoncernen.

Når han nu har trukket sig, efter hvad der kaldes mistillid fra den øvrige bestyrelse, på et møde torsdag aften, så er det et farvel til alle tillidsposter, både i slagterikoncernen og også i det øvrige, danske erhvervsliv.

Hvorfor trækker du dig nu frem for til valget om under en måned?

”Der foregår det, at vi i bestyrelsen har slidt hinanden lidt op. Der var et flertal i bestyrelsen, der syntes, at det nok var bedst for Danish Crown, hvis jeg ikke var en del af bestyrelsen gående fremad. Derfra er der kun en vej. Det er ud. Af det hele,” siger han og tilføjer, at han dermed heller ikke, som ellers annonceret, stiller op igen.

Hvordan har du det med det?

”Det er jeg afklaret med. Alting har jo en tid. Det her var jo ikke et spørgsmål, om jeg skulle stoppe som formand. Det var nu eller på et andet tidspunkt.” 

Hvad gjorde, at bestyrelsen havde mistet tilliden?

”Det skal du spørge nogle andre om.”

Hvad er din analyse?

”Det er et sammensurium af ting. Vi har en bestyrelse, som er befolket med dygtige og engagerede folk og det gør jo, at man tager sit ansvar meget, meget alvorligt. Det har jeg også selv gjort,” siger Erik Bredholt og fortsætter:

”Jeg tror, de fleste kan forestille sig, at det, vi har været igennem det sidste år, slider ret hårdt. I det har vi lige som været kørt fast på en måde. Vurderingen var, at det var den bedste måde at komme ud af dødvandet på, at jeg trak mig.”

”Fornyelse skal ske klogt”

Bestyrelsen har nu konstitueret sig med Asger Krogsgaard som ny formand. En løsning, som Erik Bredholt bakker fuldt op om.

”Det er den bedst tænkelige løsning, som situationen nu er. Asger har det bedst tænkelige kendskab til virksomheden, og hvad man skal som formand. Asger har været min næstformand og har været med i alt.”

Flere kritikere har de seneste måneder råbt på fornyelse. Er Asger som formand fornyelse?

”Det her er ikke en løsning på fornyelse. Det er en løsning på, at det er gået i hårdknude. Så må fornyelsen komme på et andet tidspunkt. Nu skal man ikke forny bare for at forny. Nu skal man forny klogt. Det vil jeg ikke sige mere om. Min taletid er ved at være brugt.

Flere reaktioner nu lyder på, at timingen for dit stop er dårlig. Hvorfor ikke blive siddende til valget?

”Det her er det bedste. Det er min vurdering, og det er min vurdering sammen med bestyrelsen.”

Var der afstemning?

”Nej, hverken tidligere eller nu refererer jeg fra bestyrelsesmøder.”

Hvad er den vægtigste årsag til, at du nu må gå?

”Tingene var ligesom låst fast. Bestyrelsen er bare blevet træt og slidt op igennem lang tid. Det kulminerer så nu. Det kan godt ske, at det i den her uge har slået hovedet på sømmet. Det kan jeg ikke afvise. Jeg mener fuldt og helt det, jeg har sagt og også har meldt ud.”

Kan resten af bestyrelsen fortsætte, når du siger, at de er slidt?

”Det kan sagtens fortsætte. Nu er der jo renset ud på en måde. Og jeg vil bare sige, at hvis man skifter, skal man skifte klogt. Det skal man være bevidst omkring. Det kan ikke hjælpe, at man hælder alt ud og sætter nye ind. Det er ikke det, der får det hele til at gå. Danish Crown er en særlig og meget kompliceret virksomhed at lede. Den er vidt forgrenet med aktiviteter. Det er ikke bare nemt.”

Har du gjort noget forkert, som du ser det?

”Uanset om det er et brud som det her eller i et ægteskab, så skal man være noget sejlivet, hvis man påstår, at der kun er fejl på den ene side. Der er nok fejl på begge sider.”

Kan jeg spørge hvilke?

”Nej, det kan du ikke.”

Størst var ansættelsen af Jais

Som en del af farvellet til Danish Crowns bestyrelser, træder Erik Bredholt samtidig ud af både DI’s hovedbestyrelser, samt også Slagteriernes Arbejdsgiverforening.

Hvad skal du så bruge tiden på?

”Jeg er i den helt fantastisk heldige situation, at jeg har et landbrug, som jeg kan bruge noget tid på. Jeg har en familie og et par børnebørn. Der er jeg meget privilegeret. Der er andre på topposter i erhvervslivet, der ikke har noget at gå hjem til, når de ikke skal det, de skal mere, så det er fantastisk at have alt det.”

Hvad vil du savne ved jobbet som formand?

”Der vil jeg savne alle de dedikerede og dygtige mennesker i Danish Crown. Både de ansatte og dem i bestyrelsen. Jeg vil også savne møderne med andelsejere. I hvert fald de fleste af dem.”

Hvad vil du ikke savne?

”Det ved jeg ikke.”

Hvilken følelse sidder du tilbage med?

”Jeg er helt afklaret. Det er sådan, det er nu. Der er en dør, der har lukket sig. Og så ved jeg godt, at der bliver lidt halløj i dag. Der er også løbet en del mails og sms’er ind med pæne beskeder. Så går der et par dage, hvor I skriver om det. Og så er det business as usual.”

Hvad har været den største oplevelse for dig?

”Det har været at ansætte ny administrerende direktør og få sat ny retning for selskabet. En retning, som jeg er helt og aldeles overbevist om er rigtig.”

Tror du på, at efterslæbet kan hentes?

”Ja ja.”

Er Jais stadig den rigtige direktør til at være i spidsen for Danish Crown?

”Det mener jeg absolut. Vi har en dygtig direktion i Danish Crown.”

Skal du stadig være andelshaver i Danish Crown?

”Ja, selvfølgelig da.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også