Spareplan skal redde Danish Crowns notering: Få overblikket her

100 afskedigelser og målrettede besparelser skal finde 1,5 mia. kroner de kommende år i slagterikoncernen, efter at Danish Crown har ”syretestet” hele sin strategi og forretning.
Foto: Joachim Ladefoged
Foto: Joachim Ladefoged

Danish Crown skal med spareplanen Horizon over de kommende to år finde 1,5 mia. kroner i besparelser til at redde det massive efterslæb, som koncernen det seneste år har haft til de europæiske konkurrenter.

Randers-virksomheden har nemlig ifølge adm. direktør Jais Valeur brug for at sætte endnu hårdere tryk på indsatsen, hvis noteringen for slagtegrise igen skal nå et konkurrencedygtigt niveau, der kan sikre svineproduktionen herhjemme på lang sigt.

Ugen igennem har AgriWatch dækket sagen - få her overblikket over de mange elementer i Horizon-planen.

Danish Crown lancerer ny spareplan: Skal finde 1,5 mia. på to år

Selv om planens baggrund handler om at få indhentet det massive noterings-efterslæb, som Danish Crown har haft det seneste år, ønsker topchef Jais Valeur stadig ikke at sætte dato på, hvornår den danske notering igen kan og skal matche den tyske, spanske og franske notering, som svineproducernes benchmark måles op imod.

”Det er en bunden opgave,” udtalte topchefen, der pointerede, at nogle besparelser snart vil have effekt, mens andre først vil rulle ind i løbet af den toårige plan.

Midt i DC-krise: Topchef tør ikke sætte dato på afgørende mål

Farvel til profiler - og mindst 100 medarbejdere

Blandt tiltagene er en række fyringer samt et farvel til mangeårige topfigurer i organisationen, blandt andre den hidtidige chef for hele forretningsorganisationen for gris, Søren F. Eriksen. 

Dermed træder direktionsmedlem og ansvarlig for business unit gris Tim Ørting Jørgensen endnu tættere på selve forretningen, hvor der også skiftes på en række poster for produktionsdirektørerne.

Danish Crown skærer ledelseslag væk og fyrer markant profil

Et andet led i spareplanen er forventningen om, at man i efteråret vil reducere antallet af administrative funktioner i koncernen med omkring 100 stillinger. Endeligt antal og positioner skal dog først identificeres i løbet af efteråret.

To år efter Danish Crown-fusion: ”Vi har undervurderet øvelsen”

Afskedigelserne vil blandt andet falde i Danish Crown afdeling for gris, som er et resultat af, at koncernen for to år siden vedtog at sammenlægge de to suverænt største divisioner, nemlig foods og pork. Jais Valeur erkender nu, at man langt fra er nået i mål med at høste de synergier, der skulle findes.

”Vi har ikke opnået de ventede synergier, og det skal der rettes op på nu. Der er eksempelvis fortsat kunder, som betjenes af sælgere fra to forskellige dele af vores organisation. Der er også overlap på andre områder. Det skal der gøres noget ved.,” lød det til mediet Finans.

Syretest af strategi før spareplan

Før spareplanen blev endeligt vedtaget, havde direktionen og bestyrelsen hele den samlede, to år gamle strategi for Danish Crown, kaldet Feeding the Future, op til revision.

”Vi har syretestet, om vi ikke bare laver en fejl og fortsætter. Derfor er vi helt overbeviste om, at vores strategi er den rigtige,” lød det onsdag fra topchefen.

Jais Valeur: Vi havde hele strategien til overvejelse

Planerne om at fortsætte udviklingen mod at blive mere en fødevare- og forædlingskoncern holder dermed. Til gengæld fortalte Jais Valeur også i forbindelse med interviewene denne uge, at han for den kommende periode vil holde igen med opkøb - selv om koncernen i øjeblikket får tilbudt endog mange virksomheder.

Danish Crown-topchef: Ikke meget appetit på opkøb

Ud over et større fokus på kerneforretningen og på at automatisere især slagtning og opskæring af de danske andelshaver-leverancer på de tilbageværende danske slagterier, forklarer topchefen, at Danish Crown nu skifter strategi i Kina.

Her opførte Danish Crown som led i en satsning fra Jais Valeur personligt en helt ny fabrik til en samlet pris på 400 mio. kr. Det skete med lovning på fuld afsætning af fabrikkens færdigvarer til den kinesiske e-handelsvirksomhed Alibaba - men bare kort tid efter lanceringen gik hele forretnignsmodellen i stykker, da kontrakten blev opsagt.

Danish Crown skifter kurs på kriseramt fabrik i Kina

Danish Crown forventer i det kommende år at skulle slagte 11 mio. grise fra de danske andelsjere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også