DLG løfter driftsindtjening i rekordhalvår

Driftsresultatet runder 1,1 mia. kr. trods nedgang i omsætningen i første halvår af 2023. (Opdateret)
Foto: Niels Hougaard
Foto: Niels Hougaard

Grovvarekoncernen DLG præsterer sit bedste halvår nogensinde.

Driftsresultatet runder 1,1 mia. kr. i første halvdel af 2023, hvilket er en fremgang på syv pct. Andelskoncernen nåede et resultat før skat på på 374 mio. kr. mod 367 mio. kr. i samme periode sidste år. 

Resultatet efter skat dykkede fra 247 mio. kr. til 231 mio. kr.

Omsætningen blev på 34,7 mia. kr. mod 37,2 mia. kr. i 2022.

Tilbagegangen i omsætningen skyldes, at priserne på korn, råvarer og energi er faldet i 2023. Faldet betyder dog ikke, at DLG har tabt indtjening.

Det skriver DLG i en pressemeddelelse.

”Regnskabet for første halvår er særdeles tilfredsstillende. Jeg er glad for at konstatere, vi fortsætter kursen med en pæn indtjeningsvækst under fortsat svære markedsvilkår. Hertil kommer at de faste omkostninger har været stigende med baggrund i inflationen, samtidig med at renteudgifterne er øget markant,” siger DLG’s koncernchef, Kristian Hundebøll.

”På den baggrund noterer jeg mig derfor med stor tilfredshed, at det er et regnskab, der ligeledes viser, at vi har formået at konsolidere os yderligere i forhold til sidste år. De finansielle nøgletal er forbedret, og vores egenkapital runder for første gang 8 mia. kr,” udtaler han. 

Fald i fodersalg

DLG’s største forretningsområde, Food, der dækker agribusiness og vitamin- og mineralforretningen, trækker fremgangen.

Driftsresultatet i Food voksede fra 506 mio. kr. i første halvdel af 2022 til 551 mio. kr. i første halvdel af 2023. 

DLG’s fodersalg er dog præget af, at den danske grisebestand er faldet. Siden 1. juli sidste år er der blevet 1,2 mio. færre grise i Danmark.

”Tendensen, vi lige nu ser i grisesektoren, forventes ikke at ændre sig markant i andet halvår. Til gengæld ser vi flot performance i andre dele af vores landbrugsforretning, hvor særligt kornområdet samt æg- og fjerkræaktiviteterne leverer gode resultater,” siger Kristian Hundebøll.

Fremgang i energi-forretning

Koncernens næststørste forretningsområde Energy, der dækker energiforretningen tog et stort spring i første halvår.

Den samlede energi-forretning løftede driftsindtjeningen fra 341 mio. kr. i første halvår af 2022 til 424 mio. kr. i første halvår af 2023.

DLG skriver i pressemeddelelsen, at det især skyldes den tyske energiforretning, Team Energie, der er en af de største energidistributører i Tyskland, og som blandt andet tæller over 400 tankstationer.

”Vi udbygger fortsat markedspositionen i vores store tyske energiforretning, og vores gradvise ekspansion i den vestlige del af Tyskland har især været medvirkende årsag hertil,” siger Kristian Hundebøll. 

Fald i byggeaktiviteter

DLG’s Housing-forretningsgren, der dækker over koncernens tyske byggematerialeforretning, oplevede dog en nedgang. Driftsresultatet for første halvår ender på 162 mio. kr. mod 219 mio. kr. samme periode sidste år.

Det skyldes faldende efterspørgsel, hvorfor aktiviteterne i den tyske byggesektor har været dalende i årets første seks måneder.

”De seneste år har vores tyske byggematerialeforretning leveret flotte vækstrater, men lige nu ser vi en afmatning i markedet som bl.a. er forårsaget af den geopolitiske uro, som påvirker de finansielle markeder og renteniveauet. Der er dog fortsat et stort bygge- og renoveringsbehov i Tyskland, ” siger Kristian Hundebøll. 

Forventer ikke rekordår

Selv om DLG har løftet driftsindtjeningen til et rekordhøjt niveau for første halvår, er forventningen ikke, at koncernen kan overgå 2022-resultatet, der var selskabets bedste nogensinde.

”Vi forventer, at de tendenser, vi har set i første halvår, i nogen grad vil fortsætte i andet halvår. Den geopolitiske situation og verdensøkonomien kan spille ind på, hvordan markederne udvikler sig. Årets høst er for alvor ved at komme i gang, og de foreløbige udbytter er lidt under middel,” siger Kristian Hundebøll. 

DLG forventer derfor et resultat, der er på niveau med 2021-resultatet, hvor selskabet havde en omsætning på 59 mia. kr., et driftsresultat på 2,27 mia. kr., mens bundlinjen lød på 733 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også