Rugeri kommer til at mangle én million æg efter fund af fugleinfluenza

Efter der er fundet fugleinfluenza på en af Danhatch’ bedrifter, neddrosler rugerivirksomheden salget til udlandet, så danske slagterier og landmænd får deres forsyning af slagtekyllinger og æg.
Foto: PR Danhatch
Foto: PR Danhatch

Rugerivirksomheden Danhatch kommer til at mangle over én million rugeæg, mens 30.000 kyllinger skal aflives, og produktionen står stille i flere uger, efter der onsdag er fundet fugleinfluenza på en af selskabets bedrifter ved Augustenborg.

Fugleinfluenza rammer Danhatch-farm på Als

Det fortæller Søren Villumsen, adm. direktør for det grovvareejede Danhatch, der er en af verdens største rugerivirksomheder.

”Konsekvensen er, at vi har et hul i produktionen de næste seks til syv uger, hvor kyllingerne skulle have været slagtet. Vi kommer til at mangle en produktion på cirka 1,1 mio. rugeæg. Derfor neddrosler vi eksportsalget, så de danske kunder, som er landmænd og slagterier, bliver berørt så lidt som muligt. Det er det helt klare mål for os,” fortæller han.

Han vurderer, at det vil koste Danhatch ”1-2 mio. kr.”, at der er et hul i produktionen, men han tilføjer, at det er svært at svare på så tidligt i processen.

”For hvis fødevaremyndighederne ønsker, at farmen skal stå stille i længere tid, så kommer vi til at mangle yderligere æg. Men jeg håber, vi kan få farmen gjort rent, så den er klar igen hurtigt,” siger han.

Han fortæller, at rugeriet får en erstatning for de æg, der skal kasseres.

Den ramte farm er en såkaldt formeringsvirksomhed, hvor 54 uger gamle kyllinger er, indtil de skal slagtes efter 60 uger. Ifølge chr-registret er den én af Danhatch’ 15 formeringsvirksomheder.

Danhatch Group har en årlig produktion på 625 millioner rugeæg og 470 millioner daggamle slagtekyllinger.

Først lige i gang

Det er anden gang i 2023, at en Danhatch-besætning er blevet ramt af fugleinfluenza. I januar blev en centralopdrætsvirksomhed ved Ørum, hvor kyllingerne befinder sig indtil de er 18 uger gamle, ramt og 50.000 kyllinger aflivet.

Dengang fortalte Søren Villumsen, at det ville koste rugerivirksomheden et tocifret millionbeløb og et stort hul i produktionen, som AgriWatch beskrev i begyndelsen af januar.

Danhatch-direktør: Fugleinfluenza-udbrud kan koste tocifret millionbeløb

Nu fortæller han, at centralopdrætsvirksomheden snart er klar til at genoptage produktionen.

”Den er i disse dage blevet frigivet af fødevaremyndighederne. Derfor fylder vi inden for de næste dage op med kyllinger, så vi kan komme på fuld produktion igen,” siger han.

Danhatch opererer i Danmark, Polen, Finland og Frankrig. 

Danhatch er ejet af grovvareselskaberne Danish Agro og DLG.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Jord og handler med landbrugsejendomme til en værdi på over 5 mio. kr registreres i listen, når de bliver tinglyst. | Foto: Aleksander Klug

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter